Απίστευτες σκηνές στο Βελιγράδι καθώς 100.000 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν σε μια πρωτοφανή υποδοχή “Τσάρου” στον Β.Πούτιν.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι θα υπογραφούν συνολικά 21 συμφωνίες που αφορούν τους τομείς ενέργειας, υποδομών, εμπορίου, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού, τουρισμού, αμυντικών συστημάτων, πυρηνικής ενέργειας.

Περίπου 100.000, σερβικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό σε 180.000 Σέρβους, υποδέχτηκαν τον πρόεδρο της Ρωσίας στο ναό του Αγίου Σάββα με συνθήματα όπως «Καλώς Ήρθατε, Αδελφέ Πούτιν!». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της σερβικής Κουρίρ, πολίτες είχαν έρθει από πολλές πόλεις της Σερβίας και φώναζαν ρυθμικά: «Πούτιν Σερβία, Βούτσιτς Σερβία!»

Μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα από νωρίς σήμερα το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν πολίτες από όλες τις περιοχές της Σερβίας, από το Κόσσοβο αλλά και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας για να καλωσορίσουν το Ρώσο πρόεδρο ο οποίος επισκέφτηκε τον ορθόδοξο Ναό.

Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κτήτορας του Ναού και έχει χρηματοδοτήσει την αγιογράφηση με ψηφιδωτά του τρούλου και του εσωτερικού χώρου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε στους χιλιάδες Σέρβους λέγοντας:

“Σας ευχαριστώ για την φιλία” με τους Σέρβους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα:

“Πούτιν, Πούτιν, Σερβία και Ρωσία δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ. Το Κόσοβο είναι Σερβία όπως η Κριμαία είναι Ρωσία”.

https://twitter.com/EnemiesOFSerbs/status/1085996190779564034


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ρώσος πρόεδρος απένειμε το μετάλλιο «Αλεξάντρ Νιέφσκι» στο Σέρβο ομόλογό του και επισκέφτηκε το μνημείο των σοβιετικών στρατιωτών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας από τον ναζιστικό ζυγό.

Σύμφωνα με σερβικές εφημερίδες, ο Αλεξάντρ Βούτσιτς χάρισε στο Ρώσο πρόεδρο ένα σκυλί ποιμενικής ράτσας από το Κόσοβο και του ζήτησε να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.

Οι Σέρβοι Κοσσυφοπεδίου έστειλαν μήνυμα στον Πούτιν

Την ημέρα άφιξης του Ρώσου προέδρου στη σερβική πρωτεύουσα, Βελιγράδι, οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της χωρισμένης πόλης Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου έστειλαν, και αυτοί με τη σειρά τους, ηχηρό μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όλους τους δρόμους τους στόλισαν με ρωσικές σημαίες και αφίσες των προέδρων της Σερβίας και της Ρωσίας με τη φράση «Είμαστε αδέλφια, ο Θεός είναι μαζί μας».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αφίσες και οι σημαίες που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «είναι μια πρωτοβουλία του Μίλαν Ραντόγιτσιτς , το όνομα του οποίου συνδέεται με πολλές εκδηλώσεις στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς».



Μία ημέρα πριν φτάσει στο Βελιγράδι ο Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις σερβικές εφημερίδες Novosti και Politika αποκάλυψε ότι φέρνει ένα «δυνατό» πακέτο προτάσεων στις αποσκευές του. Ενέργεια, υποδομές, εμπορικές συναλλαγές προνομιακού χαρακτήρα, τεχνολογική συνεργασία ήταν τα θέματα που πρόβαλε στην συνέντευξη του ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, υποσχέθηκε όχι μόνο ενεργειακή ασφάλεια στην Σερβία αλλά και διαμετακομιστικό ρόλο στην μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ αποκάλυψε ότι στα σχέδια της GazProm είναι να φτάσει ο αγωγός South Stream μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας στην Αυστρία όπου υπάρχει μεγάλο κέντρο διανομής φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη.

Μείζον ζήτημα, είναι η διεύρυνση της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών, η ένταξη της Σερβίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και η δημιουργία διαβαλκανικού ενεργειακού πλαισίου, το οποίο θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από τη Ρωσία.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται, επίσης, και για τη συμμετοχή της στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη στο Βελιγράδι σήμερα το πρωί μεταξύ των Σερβικών Σιδηρόδρομων (IZS) και της Ρωσικής σιδηροδρομικής Εταιρίας (RZD) αφορά την ανακατασκευή τμήματος του δικτύου και την δημιουργία Κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας που θα κοστίσουν 230 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έφτασε το μεσημέρι στο Βελιγράδι όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ομόλογος του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην συνέχεια οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους το 1944 κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζιστές και κατέθεσαν στεφάνι.

Τί είπε ο Β.Πούτιν

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να επεκτείνει τις δραστηριότητες του αγωγού “South Stream” στις χώρες της Ευρώπης εξέφρασε ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία προτίθεται να επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (1,2 δισ. ευρώ) για να συνεχίσει την ανάπτυξη του έργου του αγωγού φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά κράτη μέσω της Σερβίας.

Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υλοποιήσει σχέδια που θα επιτρέπουν την επέκταση του αγωγού, προσθέτοντας ότι πολλές πλευρές έδειξαν ενδιαφέρον για μια τέτοια προοπτική.

«Σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε σχέδια για την επέκταση του αγωγού στις ευρωπαϊκές χώρες, στους ευρωπαίους καταναλωτές. Πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον για αυτό και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να οργανώσουμε τα πάντα αναλόγως», δήλωσε ο Πούτιν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να δεχτεί φυσικό αέριο.

Ο Πούτιν αποκάλυψε ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom εργάζεται πάνω σε διάφορες προοπτικές επέκτασης του αγωγού χερσαίων μεταφορών, με μια από αυτές να αφορά τη μεταφορά αερίου μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Ο ρώσος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα σχέδια αυτά.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom neft, η οποία όπως είπε ως «κύριος επενδυτής της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, έχοντας επενδύσει στη θυγατρική της στην Σερβία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια προτίθεται να επενδύσει έως το 2025 ακόμη 1,4 δισ δολάρια.

Ο Ρώσος πρόεδρος ωστόσο επεσήμανε ότι «το έργο αυτό το ετοιμάζουμε, θα έλεγα ότι πρακτικά το ξεκινάμε, αλλά σε τελική ανάλυση όλα θα εξαρτηθούν και από άλλες χώρες, και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το πόσο θα είναι σε θέση να υπερασπίσουν τα κυρίαρχα εθνικά τους συμφέροντα στον διάλογο που διεξάγουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα, αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική της συνέχισης του αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Έτσι λοιπόν θα συνεργαστούμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Για «μια σειρά προκλητικών πρωτοβουλιών» από την ηγεσία του Κοσόβου, έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι αυτές μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στα Βαλκάνια.

«Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του Κοσόβου πήρε μια σειρά προκλητικές πρωτοβουλίες, που όξυναν σοβαρά την κατάσταση. Πρωτίστως έχω υπ όψιν μου την ανακοίνωση της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου της 14ης Δεκεμβρίου για την δημιουργία του λεγόμενου στρατού του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει ευθέως την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία δεν επιτρέπει τη συγκρότηση στην επικράτεια του Κοσόβου οποιωνδήποτε στρατιωτικών σχηματισμών, εκτός από την παρουσία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος σήμερα απέφυγε να απαντήσει αν η Ρωσία θα αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, παραπέμποντας στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί με την διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με βάση την απόφαση 1244 προβλέπεται η παρουσία Σέρβων αστυνομικών όπως και συνοριακών φρουρών στην επικράτεια του Κοσόβου. Που είναι όλα αυτά; Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει. Γι’ αυτόν τον λόγο, νομίζω, ότι πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς με μεγάλο σεβασμό το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.





Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!