ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

ΗΠΑ: Τι είναι το shutdown – Τι λειτουργεί και τι όχι

ΗΠΑ: Τι είναι το shutdown – Τι λειτουργεί και τι όχι

Το μερικό shutdown των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ κλείνει έναν μήνα και είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος απολύτως απαραίτητων εργασιών, όπως η επίδοση της αλληλογραφίας και η αστυνόμευση, συνεχίζουν να διεξάγονται, το shutdown επηρεάζει εννέα κομβικής σημασίας λειτουργίες του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, μεταξύ άλλων της αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, καθώς και οργανισμοί όπως η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας και η NASA.

Περί τις 800.000 υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν σταματήσει να πληρώνονται, με τους περισσότερους από τους μισούς να εργάζονται κανονικά και να αναμένεται να λάβουν τις αποδοχές τους όταν τελειώσει η ιδιόρρυθμη αυτή περίοδος στην οποία έχει οδηγήσει η σύγκρουση του προέδρου Τραμπ με το Κογκρέσο για το ζήτημα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ασφάλεια αεροπλοΐας

Από την έναρξη του shutdown, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών δηλώνουν όλο και περισσότερο… άρρωστοι, προκειμένου να μην μεταβούν στην εργασία τους, στα αεροδρόμια όλης της χώρας.

Ομοσπονδιακός αξιωματούχος έκανε λόγο για «συντονισμένη κίνηση διαμαρτυρίας» των εργαζόμενων, ωστόσο τα συνδικάτα σημειώνουν ότι πιθανότατα οι εργαζόμενοι αναζητούν μεροκάματα σε άλλες εργασίες, προκειμένου να αναπληρώσουν την αμοιβή που δεν λαμβάνουν εν μέσω shutdown.

Ήδη έχουν αρχίσει και παραιτήσεις από την υπηρεσία, με αιτιολογικό την οικονομική δυσχέρεια.

Πάρκα και Μουσεία

Πολλά εθνικά πάρκα έχουν κλείσει για το κοινό. Και μολονότι κάποια παραμένουν ανοικτά με περιορισμένο αριθμό προσωπικού, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι και αυτό μπορεί να αλλάξει χωρίς προειδοποίηση.

Ήδη εκφράζονται προβληματισμοί για το ζήτημα της ασφάλειας πολιτών και τουριστών.

Η Εθνική Πινακοθήκη, τα 19 μουσεία του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν και ο Εθνικός Ζωολογικός Κήπος έχουν κλείσει από τις αρχές Ιανουαρίου, με εξαίρεση στον τελευταίο ορισμένους εντελώς απαραίτητους για την προστασία των ζώων υπαλλήλους.

Επιστήμη, Έρευνα και Δημόσια Υγεία

Η επιστημονική κοινότητα έχει επηρεαστεί επίσης. Κυβερνητικά εργαστήρια είναι άδεια, καθώς οι ερευνητές εστάλησαν… σπίτι. Ακόμη και ευαίσθητοι τομείς έρευνας έχουν επηρεαστεί.

Ωστόσο, οργανισμοί όπως τα Κέντρα για τον Έλεγχο Επιδημιών και την Πρόληψη, και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σε γενικές γραμμές δεν έχουν επηρεαστεί.

Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για την Υπηρεσία Θαλάσσιας και Άγριας Ζωής ή την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, η οποία περιλαμβάνει και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Πολλοί από τους εργαζόμενούς τους έχουν λάβει οδηγίες να μην προσέρχονται στην εργασία τους.

Όλοι οι επιτόπιοι έλεγχοι σε χημικές βιομηχανίες, διυλιστήρια και γενικότερα επιχειρήσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος έχουν πάντως σταματήσει, καθώς το προσωπικό έχει επικεντρωθεί στην μέτρηση των επιπέδων μόλυνσης.

Ασφάλεια Τροφίμων

Το shutdown έχει επηρεάσει αρκετά και τις υπηρεσίες τις σχετικές με την ασφάλεια των τροφίμων. Μολονότι το υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει τους ελέγχους σε κρέας, πουλερικά, σιτάρι και άλλα τρόφιμα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει σταματήσει τους τακτικούς ελέγχους σε θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα «υψηλού ρίσκου».

Οι περίπου 40 εκατομμύρια πολίτες που λαμβάνουν κουπόνια φαγητού δεν επηρεάζονται, τουλάχιστον για τον Ιανουάριο, ενώ το ίδιο ισχύει για τα προγράμματα σχολικών προγευμάτων και γευμάτων, που είναι εξασφαλισμένα, τουλάχιστον έως και τον Φεβρουάριο.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ιθαγενών Αμερικανών, αυτή συνεχίζεται σε επίπεδο Πολιτείας και τοπικών αρχών, ωστόσο οι ομοσπονδιακοί πόροι έχουν διακοπεί.

Συντάξεις, Υπηρεσίες Υγείας και Βετεράνοι

Οι επιταγές με τις συντάξεις των συνταξιούχων Αμερικανών συνεχίζουν να φθάνουν, προς το παρόν χωρίς πρόβλημα, ενώ η Ταχυδρομική Υπηρεσία τις μοιράζει κανονικά.

Οι πόροι της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει λάβει ήδη χρηματοδότηση για το 2019 από τον Σεπτέμβριο.

Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα Medicare, Medicaid, καθώς και για τα επιδόματα των βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που εργάζονται κανονικά, χωρίς όμως να πληρώνονται.

Αυτό αφορά τους εργαζόμενους στο FBI, στην Υπηρεσία Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, στο Γραφείο Φυλακών, στη Συνοριοφυλακή, την Ακτοφυλακή, τη Μυστική Υπηρεσία, καθώς και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Μειωμένοι είναι οι ρυθμοί των διαδικασιών της ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης, καθώς οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζητούν αναβολές και τα ομοσπονδιακά εφετεία παραμένουν ανοικτά, χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα δικαστήρια που κρίνουν υποθέσεις παροχής αδειών παραμονής σε μετανάστες ή απελάσεις έχουν κλείσει, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία των απελάσεων.

Έρευνες FBI – Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Οι έρευνες του FBI συνεχίζονται κανονικά, αφού αφορούν σε πολλές περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας, καθώς και εγκλήματα κατά ζωής και περιουσίας.

Τις εργασίες του συνεχίζει κανονικά και το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Robert S. Mueller, όσον αφορά στην έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) των ΗΠΑ, ωστόσο, έχει κρατήσει μόλις το 6% των 4.400 εργαζομένων της, γεγονός που δεν επιτρέπει φυσικά να διεξάγονται έρευνες εις βάθος.

Ομοσπονδιακή Εφορία

Μόλις το 12% των 80.000 υπαλλήλων της IRS εργάζεται, με βάση το πλάνο για τις περιπτώσεις shutdown.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να καλέσει πίσω στην υπηρεσία υπαλλήλους προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκδοση των επιστροφών φόρου, ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο για μια τέτοια κίνηση δεν είναι ξεκάθαρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.