Τον κίνδυνο ανάφλεξης των εθνοτικών αντιπαραθέσεων στην ΠΓΔΜ αν απορριφθεί τώρα η συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε η προειδοποίηση του βετεράνου διπλωμάτη Μάθιου Νίμιτς για επικίνδυνες συνέπειες αν δεν περάσει η συμφωνία από την Αθήνα, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη.
Ο καθηγητής θεωρεί πως o μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, με αυτή την αναφορά, προσπαθεί παράλληλα να ασκήσει και μια πίεση προς την Αθήνα, καθώς αν δεν συμφωνήσει, θα φέρει το βάρος της αποτυχίας και επί της ουσίας της στέλνει και το μήνυμα πως αν δεν πάρει τώρα αυτό που προσφέρεται δεν είναι βέβαιο πως μετά από κάποιο καιρό θα πάρει κάτι καλύτερο.
Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Φίλης δήλωσε τα εξής στο news.gr:
«Άμεση χειροπιαστή συνέπεια αν τελικά δεν περάσει αυτή η συμφωνία και επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε βάση συζητήσεων που είναι πριν τις Πρέσπες, δεν υπάρχει. Η αναφορά του (Νίμιτς) ήταν κυρίως στον αντίκτυπο που θα έχει σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο και άρα η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι νεκρή. Ο αντίκτυπος αυτός έχει να κάνει με το ό, τι πράγματι οι πολιτικές εξελίξεις τουλάχιστον στην Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι τέτοιες ώστε η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις τέτοιου μεγέθους, ώστε να μπορέσει να προωθήσει και να προχωρήσει μια άλλη συμφωνία που θα είναι κοντά στην συμφωνία των Πρεσπών, αυτό σημαίνει πως πράγματι μπορεί να μπούμε σε μια νέα βάση ή να επιστρέψουμε στην παλαιότερη όπου αυτό το θέμα θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη.
Για τους κινδύνους προφανώς αυτό που έχει στο μυαλό του είναι σε σχέση με τους γείτονες, αν δεν περάσει η συμφωνία μπορεί αυτό να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό τους, μπορεί να δούμε να επανέρχονται οι εθνοτικές διαιρέσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, δεδομένου ότι η χώρα αυτή βλέπει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και βλέπει τον ευρωπαϊκό διάδρομο που ανοίγεται μπροστά της, έστω και αν είναι πολύ μακρινός ως μια ευκαιρία για να μπορέσει και το Αλβανικό στοιχείο να κατευναστεί, διότι οι Αλβανοί επιθυμούν σφόδρα την ένταξή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και κυρίως να μπει η χώρα σε μια διαδικασία ομαλότητας με οικονομικά κεφάλαια που έρθουν από την ΕΕ και με την ασφάλεια που μπορεί να τους παρέχει το ΝΑΤΟ.
Αν αυτά τα δύο χαθούν, αντιλαμβάνεστε ότι το μέλλον για τους γείτονες θα είναι ζοφερό. Θα είναι πολύ δύσκολο να βγουν από την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Και αυτοί και το υπόλοιπο κομμάτι των δυτικών βαλκανίων. Η συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργούσε ενδεχομένως ως καταλύτης ή ως το μοντέλο προώθησης διευθέτησης και άλλων διαφορών που χωρίζουν τις βαλκανικές χώρες ειδικά των δυτικών βαλκανίων.
Ως προς την Ελλάδα η συνέπεια είναι απλώς ότι θα επιστρέψει στην ενδιάμεση συμφωνία και ουσιαστικά η επόμενη διαπραγμάτευση αν δεν γίνει από μηδενική βάση, πάντως θα είναι μια διαπραγμάτευση πολύ δύσκολη, γιατί με βάση αυτά που έχει πει η ΝΔ θα είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός. Άρα θα φέρουμε το βάρος της μη λύσης αυτού του θέματος για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτό που επί της ουσίας προσπαθεί να πει ο Νίμιτς είναι ότι αν δεν τα βρούμε τώρα μην νομίζει κανείς πως μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες θα μπορέσουμε να τα βρούμε.
Ο Νίμιτς από πλευράς διεθνούς παράγοντα θέλει να δημιουργήσει και μια επιπρόσθετη πίεση προς την Ελλάδα στην λογική του «take it or leave it», καθώς αν δεν πάρετε τώρα αυτό που σας προσφέρεται δεν είναι βέβαιο πως μετά από κάποιο καιρό θα πάρετε κάτι καλύτερο. Αυτή είναι η έμμεση προειδοποίηση. Δεν λέω ότι αυτό είναι σωστό, σας αναλύω το πως πιστεύω πως σκέφτεται».