Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο Νικολάς Μαδούρο μετά τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις και τις ταραχές με τους 16 νεκρούς των τελευταίων 24ώρων.
Λίγο αφότου ο πρόεδρος της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να αναγνωρίσει τον 35χρονη ηγέτη της αντιπολίτευσης ως προσωρινό πρόεδρο όπως και πολλές ακόμη κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων αυτές του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.
Ο Μαδούρο έδωσε διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν
Αντιδρώντας οργισμένα ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον. Ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ δίνοντας προθεσμία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ενώ κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό του με τον στρατό να δηλώνει πίστη στον πρόεδρο της χώρας. Από την πλευρά του ο Γκουαϊδό κάλεσε τους διπλωμάτες ξένων χωρών να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Οι ΗΠΑ απορρίπτουν το τελεσίγραφο Μαδούρο
Η Ουάσιγκτον απέρριψε το τελεσίγραφο του αριστερού προέδρου της Βενεζουέλας με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως ο Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα. «Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε. «Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (…) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε. «Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν (…) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας.
«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Και διεμήνυσε: «Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας».
Η ΕΕ ζητά νέες εκλογές στη Βενεζουέλα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε από την πλευρά της έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας.
«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.
Για την ΕΕ, «η βία και η καταφυγή στη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτες και ασφαλώς δεν επιλύουν την κρίση. Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει το μέλλον του», επιμένει η ανακοίνωση που υπογράφει η Μογκερίνι.
16 νεκροί στις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο
Η κατάσταση στη χώρα είναι εκρηκτική. Μόνον στις χθεσινές ταραχές 13 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έξι διαφορετικές πολιτείες, συνολικά 16 το τελευταίο διήμερο, ενώ οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν στη σύλληψη 109 ατόμων, όπως αναφέρει η οργάνωση Foro Penal. Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπος El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του Μαδούρο, ενώ ακολούθησαν αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Εκρηκτική η κατάσταση
Η χώρα βιώνει μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση με την αντιπολίτευση να φιμώνεται και πολλούς αντιφρονούντες να βρίσκονται στη φυλακή ή να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα αδυνατεί λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης να εισάγει τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης με περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους να την έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος ηγέτης που έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του στηρίζει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο. Από την άλλη πλευρά Κούβα, Βολιβία, Ρωσία και Ταγίπ Ερντογάν παραμένουν στο πλευρό του Μαδούρο.
Τι πιθανότητες επικράτησης έχει ο Γκουαϊδό
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στηρίζεται, όπως λέει, στο Σύνταγμα της Βενεζουέλας. Επειδή η επανεκλογή του Μαδούρο τον περασμένο χρόνο δεν ανταποκρινόταν στους δημοκρατικούς κανόνες, η Εθνοσυνέλευση έκρινε ότι δεν είναι νόμιμος πρόεδρος και σ’ αυτή την περίπτωση το άρθρο 233 του Συντάγματος προβλέπει την προκήρυξη νέων εκλογών με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αναλαμβάνει μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.
Το να αναλάβει όμως ο Γκουαϊδό τη διακυβέρνηση της χώρας είναι στην πράξη πολύ δύσκολο, αφού η αντιπολίτευση είναι αποδυναμωμένη και ο στρατός στηρίζει ακόμη τον Μαδούρο. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις που βρίσκονται υπό τις διαταγές του έχουν καταστείλει βίαια όλες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ουδέποτε στο παρελθόν ήταν τόσο απομονωμένος όσο τώρα…