Οι διαδικτυακοί χάρτες δίνουν την ευκαιρία στους ταξιδιώτες κάθε είδους να εξερευνήσουν τον κόσμο από την άνεση του σπιτιού τους. Παρόλο όμως που τα περισσότερα μέρη του πλανήτη είναι σήμερα χαρτογραφημένα από υπηρεσίες όπως είναι η Google Maps και η Google Earth, υπάρχουν κάποια μυστηριώδη σημεία τα οποία δεν είναι. Σας αποκαλύπτουμε τα μέρη εκείνα που δεν υπάρχουν στην κυριολεξία στο χάρτη.
Νορθ Οουκς, Μινεσοτα
Την μικρή πόλη Νορθ Όουκς της Μινεσότα, θα τη βρείτε στο Google Maps – αλλά δεν θα μπορέσετε να περιηγηθείτε στους δρόμους της μέσω της επιλογής Εικόνες – Street View. Όλα τα στοιχεία της εν λόγω επιλογής απομακρύνθηκαν από την πλατφόρμα μετά από αίτημα των κατοίκων οι οποίοι δεν ήθελαν να υπάρχουν εικόνες από την γειτονιά τους προσβάσιμες σε κάθε άγνωστο στο ίντερνετ.
Η μικρή αυτή πόλη έχει περίπου 4.500 κατοίκους και είναι ιδιόκτητη. Ισχυριζόμενοι ότι η Google εισήλθε παράνομα στην περιοχή για να τραβήξει φωτογραφίες και απειλώντας ότι θα κινηθούν δικαστικά, οι κάτοικοι ανάγκασαν την Google να συμμορφωθεί με την επιθυμία τους και να αποσύρει τις φωτογραφίες πριν σοβαρέψουν τα πράγματα.
Μερος των Νησων Φεροες, Δανια
Μέχρι πρόσφατα η “επίσκεψη” στα Νησιά Φερόες δεν ήταν εφικτή στο Google Street View λόγω του ότι είναι απομακρυσμένα. Η ιδέα όμως μιας κατοίκου, να δέσει κάμερες στα πρόβατα που ζουν εκεί, ενέπνευσε την ίδια την Google η οποία ανέλαβε να στείλει κάμερες και άλλο εξοπλισμό στους κατοίκους οι οποίοι συγκέντρωσαν τις εικόνες που χρειάζονταν. Σήμερα έχουμε πλέον την δυνατότητα να δούμε μέρη όπως ο καταρράκτης Μαλαφοσούρ (φωτ.) μέσα από τον υπολογιστή μας.
Παρά τις προσπάθειες όμως αυτές υπάρχουν σημεία των νησιών για τα οποία δεν είναι διαθέσιμη η επιλογή Street View και όταν χρησιμοποιούμε το Google Earth, κάποια μέρη είναι θολά ή με με έντονα πίξελ. Παρόλο που όλο αυτό μπορεί να οφείλεται σε τεχνικά θέματα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα οφείλεται στα δικαιώματα αλιείας καθώς και στην παρουσία μιας παλιάς στρατιωτικής βάσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εργοστασιο Personeelsvereniging Tankwerkplaats, Ολλανδια
Το συγκεριμένη εργοστάσιο κατασκευής τανκς στην ολλανδική πόλη Amersfoort είχε κάποτε λογοκριθεί και δεν υπήρχε στο Google Earth. Σήμερα, μπορείς να δεις τις στέγες του μέσα στα δέντρα αλλά εάν επιχειρήσεις να ρίξεις μια ματιά μέσω του Street View θα καταφέρεις να δεις κάποια δέντρα και αυτό είναι όλο. Δεδομένου του ότι εκεί κατασκευάζονται στρατιωτικά οχήματα, δεν είναι και τόσο περίεργο βέβαια…
Σωφρονιστικο Ιδρυμα Μπομετ, Μασσαλια
Η εν λόγω φυλακή στη Μασσαλία ιδρύθηκε το 1936 και παρόλο που υπάρχει στον χάρτη, είναι “αόρατη” στο Google Earth. Εάν επιχειρήσεις να ρίξεις μια ματιά τριγύρω μέσω του Street View, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πέσεις σε έναν μεγάλο πέτρινο τοίχο.
Η πολιτική αυτή της απόκρυψης δεν είναι ασυνήθιστη βέβαια σε ότι αφορά τα σωφρονιστικά ιδρύματα για ευνόητους λόγους. Η Μπομέτ όμως έγινε πρωτοσέλιδο στη Γαλλία όταν οι τρόφιμοι ανέβασαν σέλφις στο Facebook με ναρκωτικά και άλλα, γεννώντας ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του ιδρύματος.
Εγκαταστασεις του ερευνητικου προγραμματος HAARP, Αλασκα
Το πρόγραμμα αυτό ερευνά την ιονόσφαιρα, ένα μέρος από την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Όταν αναζητάς το συγκεκριμένο σημείο στο Google Earth, φαίνεται θολό και σκοτεινό και έχουν ακουστεί διάφορες θεωρίες σχετικά με τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κέντρο ελέγχου ΑΤΙΑ, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει τις κλιματολογικές συνθήκες από εκεί. Το εν λόγω συγκρότημα χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας, την Πολεμική Αεροπορία και την Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων (DARPA).
Νησος Μπιλινγκσγκειτ, Μασαχουσετη
Το Μπίλινγκσγκεϊτ υπήρξε κάποτε ένα πλούσιο ψαροχώρι με περίπου 30 σπίτια. Το νησί όμως και ο φάρος του χτυπήθηκαν από καταιγίδες, οι σφοδρότερες εκ των οποίων σημειώθηκαν το 1855 και το 1882. Αδυνατώντας να ζήσουν σε τόσο αντίξοες συνθήκες, οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν από εκεί το 1912. Σήμερα το νησί εμφανίζεται στην άμπωτη και μπορείς να το επισκεφθείς με καραβάκι. Για το Google Maps είναι ανύπαρκτο.
Το σπιτι στην οδο Πρινσπορτ, Στοκτον-ον-Τις, Αγγλια
Η ιδιοκτήτρια αυτού του καθόλα φυσιολογικού σπιτιού έμεινε άφωνη όταν ανακάλυψε ότι το σπίτι της δεν φαινόταν στο Street View της Google. Η ίδια η Google δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι σήμερα. Υπάρχουν κάποιοι που αναφέρουν ότι ενδεχομένως όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία να βρίσκονταν οι ιδιοκτήτες στο παράθυρο και για αυτό το λόγο το σπίτι δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί. Παραμένει πάντως μυστήριο.
Το φραγμα Κιγουι, Νοτια Καρολινα
Το φράγμα Keowee, το οποίο δημιούργησε την τεχνητή λίμνη Keowee, δεν φαινόταν κάποτε καθόλου στο Google Earth. Πέρα από τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί, το νερό της λίμνης χρησιμοποιείται για να μειώνεται η θερμοκρασία στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Οκονέ που βρίσκεται εκεί κοντά. Σήμερα μπορείς να δεις το φράγμα στο Google Earth, το οποίο όμως δεν έχει σήμανση και θα το βρεις μόνο εάν ξέρεις που να ψάξεις. Πέρα από τον πυρηνικό σταθμό, πάντως, ο λόγος που δεν φαινόταν παραμένει άγνωστος.
Το Νο 1 της οδου Observatory Circle, Ουασινγκτον
Εδώ βρίσκεται η επίσημη κατοικία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και στεγάζεται επίσης και το Αστεροσκοπείο του Αμερικανικού Ναυτικού το οποίο λειτουργεί και ως ερευνητικό κέντρο. Το δε τελευταίο βρίσκεται εδώ από το 1893, ενώ ο πρώτος αντιπρόεδρος εγκαταστάθηκε εδώ κατά τη δεκαετία του ’70.
Στο Google Earth, το εν λόγω συγκρότημα παραμένει κρυμμένο από τα δέντρα ενώ είναι και σχετικά θολό. Κάποιοι λένε ότι αυτό έγινε για να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή του Αντιπροέδρου, κάποιοι άλλοι για να μην φανεί τι συμβαίνει στο Αστεροσκοπείο και κάποιοι ότι κάτω από το κτίριο κρύβεται κάποιο καταφύγιο. Η Google αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι από όλα αυτά.
Super Brand Mall, Σαγκαη
Όταν βλέπεις μέσω Google Earth, το Super Brand Mall στην Σαγκάη καθώς και την περιοχή γύρω από αυτό, συνειδητοποιείς ότι είναι θολό και παραμορφωμένο, Υπάρχουν αμυδρές γραμμές με τα ονόματα των δρόμων που καλύπτουν τις εικόνες του δορυφόρου από κάτω.
Όλο αυτό οφείλεται στην ουσία στο γεγονός ότι το σύστημα συντονισμού της Κίνας δεν είναι συμβατό με εκείνο των περισσότερων άλλων χωρών.
Πολη Βαλενθια, Φιλιππινες
Η πόλη της επαρχίας Μπούκιντνον στις Φιλιππίνες κάποτε δεν φαινόταν καθόλου στο Google Earth. Σήμερα υπάρχει αλλά είναι θολή με κάποια σημεία να είναι πιο σκοτεινά από άλλα. Κάτι που δεν βελτιώνεται ούτε εάν κάνεις ζουμ.
Ο λόγος είναι άγνωστος αλλά όπως καταλαβαίνετε οι θεωρίες συνωμοσίας δεν λείπουν. Και ενώ υπάρχουν μερικοί που ισχυρίζονται ότι απλώς πρόκειται περί τεχνικού προβλήματος είναι και κάποιοι άλλοι που υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις του κυβερνητικού αμυντικού προγράμματος πυραύλων.
Διυλιστηριο κοντα στο Σαζαλομπατα, Ουγγαρια
Το συγκεκριμένο διυλιστήριο βρίσκεται στην Ουγγαρία και απέχει μόλις μισή ώρα από την Βουδαπέστη. Το σημείο στο παρελθόν ήταν καλυμμένο από ένα τεράστιο πράσινο παραλληλόγραμμο στο Google Earth αλλά σήμερα έχει αφαιρεθεί. Και πάλι όμως η περιοχή είναι σκοτεινή και θολή.
Το σκοτεινό αυτό σημείο έχει κάνει τους χρήστες να απορούν και φυσικά ακούγονται διάφορες θεωρίες. Η πιο διαδεδομένη είναι ότι έγινε μετά από αίτημα του διυλιστηρίου για λόγους ασφαλείας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια επίσημη αιτία.
Μορουροα, Γαλλικη Πολυνησια
Η απομακρυσμένη αυτή ατόλλη παραμένει μέχρι σήμερα θολή και σκοτεινή στο Google Earth. Κάποιοι υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή στην Μορουρόα πραγματοποιούνταν κάποιες αμφιλεγόμενες πυρηνικές δοκιμές από τη Γαλλία μέχρι τη δεκαετία του ’90. Σύμφωνα με αναφορές, η Συνέλευση της Γαλλικής Πολυνησίας είχε αποφασίσει να μηνύσει την Γαλλία για τις ζημιές που προκάλεσαν οι δοκιμές αυτές.
Το προσωπο του Συνταγματαρχη Σαντερς στα KFC
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει το πρόσωπο που ίδρυσε τα γνωστά μας KFC. Εάν κοιτάξετε όμως στο Google Street View, αναζητώντας κάποιο εστιατόριο κοντά σας, θα παρατηρήσετε ότι το πρόσωπο του αγαπητού συνταγματάρχη είναι σε πολλές περιπτώσεις θολό και αυτό συμβαίνει λόγω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της Google’ η οποία “θολώνει” τα πρόσωπα για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Οι ολλανδικες βασιλικες κατοικιες
Παλαιότερα οι βασιλικές κατοικίες στην Ολλανδία δεν ήταν ορατές μέσα από το Google Earth. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει και μπορείτε να περιηγηθείτε μάλιστα και σε κάποια από τις εντυπωσιακές αίθουσες των παλατιών.
Περιοχη στην ρωσικη τουνδρα κοντα στο Εγκβεκινοτ
Μια φαινομενικά τυχαία περιοχή της ρωσικής τούντρας ήταν κάποτε καλυμμένη με ένα λευκό σημείο από το Google Earth. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Συνορα ΗΠΑ/Μεξικου στην Κομητεια Χαντσπεθ στο Τεξας
Το συγκεκριμένο τμήμα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού είχε λογοκριθεί κάποτε με μια σειρά από λευκές γραμμές. Κάποιοι ανέφεραν ότι εκεί βρισκόταν κάποιο πέρασμα για τους εμπόρους ναρκωτικών αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σήμερα η περιοχή είναι απόλυτα ορατή και μπορείτε να την επισκεφθείτε με το Street View.
Αεροδρομιο Μιναμι Τορισιμα, Ιαπωνια
Στο παρελθόν το αερδρόμιο Μινάμι Τορισίμα δεν ήταν ορατό ενώ σήμερα μπορείτε να ετο πισκεφθείτε μέσω το Google Earth. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό συνέβαινε για κυβερνητικούς λόγους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.