Στρατεύματα για να αποκλείσουν μια γέφυρα στα δυτικά σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία σε μια προφανή προσπάθεια να μπλοκαριστεί η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας έστειλε ο Νικολάς Μαδούρο.
Στις εικόνες διακρίνονται δύο κοντέινερ κι ένα βυτιοφόρο να κλείνουν τα ρεύματα κυκλοφορίας στη γέφυρα Tiendidas κοντά στη μεθοριακή πόλη Cucuta της Κολομβίας.
Αιτία για την απόφαση του αριστερού προέδρου της Βενεζουέλας είναι η αξίωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης και αναγνωρισμένου από δυτικές χώρες ως μεταβατικού προέδρου της χώρας Χουάν Γκουαϊδό να φθάσει τις επόμενες μέρες ανθρωπιστική βοήθεια που έχει τόσο ανάγκη ο πληθυσμός. Ο Γκουαϊδό επιμένει στο αίτημά του να προκηρυχθούν άμεσα νέες εκλογές και να αποχωρήσει από την εξουσία ο Μαδούρο. Ο τελευταίος, ωστόσο, στυλώνει τα πόδια και υποστηρίζει -όπως είπε στο ρωσικό δίκτυο Russia Today- ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι προπέτασμα καπνού για μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του, ενώ επιρρίπτει στις αμερικανικές κυρώσεις την ευθύνη για τη δεινή κατάσταση και τις τεράστιες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης στη Βενεζουέλα.
Ο Γκουαϊδό ζητά να τερματιστεί το μπλόκο στη γέφυρα
Ο Γκουαϊδό από την πλευρά του χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της γέφυρας «παράλογη αντίδραση ενός καθεστώτος που αδιαφορεί για τους πολίτες». Τόνισε ότι θα κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι του για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα κι υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του στρατού, οι οποίες στηρίζουν τον Μαδούρο, βρίσκονται σε «δίλημμα».
Λόγω της πολιτικο-οικονομικής κρίσης είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα στη Βενεζουέλα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γκουαϊδό έως και 300.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα φορτία με τρόφιμα και φάρμακα έχουν ήδη φθάσει στην Κολομβία με τον επικεφαλής της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Μαρκ Γκριν να αναρτά σχετικά φωτογραφίες στο Twitter.
Αλλά και η Κολομβία δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τους χειμαζόμενους Βενεζουελάνους. «Η Κολομβία θέλει να βοηθήσει να φθάσουν τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Βενεζουέλας», είπε ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών, Κάρλος Χόλμες Τρουχίλο μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον. Ο Μάικ Πομπέο από την πλευρά του αξίωσε μέσω Twitter: «Το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να επιτρέψει να περάσει η βοήθεια για τον λιμοκτονούντα πληθυσμό».
Στις αρχές της εβδομάδας πολλές χώρες της ΕΕ αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να εμφανίσει ένα αρραγές μέτωπο λόγω ενστάσεων χωρών όπως η Ιταλία.
Αναζητείται διέξοδος
Στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης το Μοντεβιδέο συναντώνται σήμερα εκπρόσωποι της λεγόμενης ομάδας επαφής για να αναζητήσουν τρόπους εξόδου από την κρίση στη Βενεζουέλα. Στην ομάδα αυτή μετέχουν η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Ολλανδία καθώς και η Ουρουγουάη, ο Ισημερινός, η Κόστα Ρίκα και η Βολιβία.
Η Ρωσία προειδοποιεί κατά ξένης επέμβασης
Από τη Μόσχα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε στο μεταξύ ότι μια στρατιωτική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας θα ήταν το «χειρότερο δυνατό σενάριο» προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες.