Ο Αμερικανός ναύαρχος, Κρεγκ Φόλερ, ο οποίος ηγείται των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να επέμβουν, προκειμένου να προστατεύσουν το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στη Βενεζουέλα.
«Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε αμερικανικό προσωπικό και διπλωματικές εγκαταστάσεις, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε στη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ο ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ναύαρχος Φόλερ δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι σημειώσεις του Μπόλτον εγείρουν ερωτηματικά
Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν φρόντισε να κρύψει τις σημειώσεις του όταν πήγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.
Εν μέσω της κρίσης στη Βενεζουέλα, η δεύτερη από τις δύο γραμμές που είχε γράψει στο πάνω μέρος της σελίδας του κίτρινου σημειωματάριου που κράταγε στο δεξί χέρι ο Μπόλτον προσέλκυσε την προσοχή: «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», διαβάζει κανείς αν μεγεθύνει αρκετά τις φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο τι σημαίνει η σημείωση αυτή, ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για τον συγκεκριμένο αριθμό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην ερώτηση εάν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο Μπόλτον επανέλαβε – όπως και ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα – ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον στρατό ότι δεν αφήνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο στρατός της Βενεζουέλας θα περάσει μια «κόκκινη γραμμή» αν εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, προειδοποίησε σήμερα η αντιπολίτευση ανακοινώνοντας την επερχόμενη άφιξη τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα, οι πολίτες της οποίας υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις αυτών.
«Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, υπάρχει ένα όριο, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα ιατρικά προϊόντα αυτά είναι η κόκκινη γραμμή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο.
Προειδοποίησε επίσης ότι ενάντια σε μια παρεμπόδιση που μπορεί να δημιουργήσει ένα «σενάριο για το οποίο όλοι θα μετανιώσουν».
«Η απόπειρα να κλέψουν ό,τι μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές δεν θα λάβει την πολιτική ή κοινωνική απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα», διεμήνυσε ο Πιζάρο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ηγέτη της βενεζουελανής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος τον περασμένο μήνα αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και φέρει την αναγνώριση σχεδόν 40 χωρών.