Οι Βρετανοί ξέρουν καλύτερα. Ξέρουν από δημοσιογραφία και ξέρουν από τηλεόραση. Κυρίως όμως ξέρουν πως για να κατανοήσει κανείς ακατανόητες αποφάσεις, όπως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, πρέπει να γυρίσει τον χρόνο πίσω, να επισκεφθεί ξανά το παρελθόν.
Το ντοκιμαντέρ για την ελληνική υπόθεση είναι μόλις ένα επεισόδιο από το ευρύτερο εγχείρημα του BBC που ακούει στο όνομα «Ευρώπη: Δέκα χρόνια αναταραχής». Και μπορεί για τους Βρετανούς να λειτουργεί ως εργαλείο κατανόησης της ευρωπαϊκής κατάστασης, οι Ελληνες όμως επιστρέφουν στα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή τους.
Ακούστηκαν πολλά για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων τότε. Ομως η χρονική απόσταση και όσα εξομολογούνται οι πρωταγωνιστές δείχνουν πως η απόφαση να σωθεί η Ελλάδα όχι μία, αλλά δύο φορές, έχει τις ρίζες της στην ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ήταν αυτή που καθιστούσε αναγκαία τη διάσωση του ευρώ, όταν βρέθηκε ακάλυπτο μπροστά στην ελληνική οικονομική κατάρρευση. Το 2010, στο εσωτερικό της Γερμανίας οι Έλληνες θεωρούνταν τεμπέληδες και κλέφτες – το εξηγεί καλύτερα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο:
«(Η Μέρκελ) δεν μπορούσε να πάρει την απόφαση, γιατί δεν υπήρχε ισχυρό επιχείρημα για τη στήριξη της Ελλάδας. Το επιχείρημα έπρεπε να αφορά τη στήριξη της Ευρώπης». Ηταν αυτή που, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφαση για δημοψήφισμα στις Κάννες, έστρεψε ακόμα και τον μεγαλύτερο σύμμαχό του, τον Νικολά Σαρκοζί, εναντίον του. «Αν θες να κάνεις δημοψήφισμα», του είπε, «ρώτα τον λαό σου αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο 9 εκατ. Ελληνες να απορρίψουν τις προσπάθειες 450 εκατ. Ευρωπαίων».
Ηταν αυτή που, σε ένα κατά τα άλλα αδιάφορο συνέδριο το 2012, έκανε τον – φρέσκο, τότε – Μάριο Ντράγκι να δηλώσει πως η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει «ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει το ευρώ». Και ήταν αυτή που έκανε τους μεγάλους παίκτες, όπως ο Ματέο Ρέντσι και ο Φρανσουά Ολάντ, να μην κοιμηθούν στους καναπέδες τους το βράδυ της περίφημης διαπραγμάτευσης του 2015, όταν ο δικός μας Πρωθυπουργός είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά: «Ακουσα ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. Ανοίγω την πόρτα και είναι ο Φρανσουά Ολάντ. “Ματέο, είναι η ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, γιατί η Ανγκελα ρισκάρει να δεχθεί την έξοδο της Ελλάδας”».