Εννέα καινούργια νησιά, που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι Δανοί κοντά στην Κοπεγχάχη, φιλοδοξούν να γίνουν η «Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης».
Η κυβέρνηση της Δανίας σε συνεργασία με δημάρχους της μητροπολιτικής περιοχής της Κοπεγχάγης σχεδιάζει να δημιουργήσει εννέα τεχνητά νησιά στη νότια ακτή της πρωτεύουσας, προκειμένου να στεγάσει εκεί την «Ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ».
To σχέδιο φιλοδοξεί να καταστήσει την Κοπεγχάγη ισχυρότερη στο διεθνή ανταγωνισμό, με την προσέλκυση επιχειρήσεων, επενδύσεων και υψηλής εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού.
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το project θα δημιουργήσει 12.000 θέσεις εργασίας και πάνω από 7 δισ. ευρώ οικονομικής δραστηριότητας.
Ετσι μένει να δοθεί το «πράσινο φως» από τη Βουλή της Δανίας, ώστε η κατασκευή των νησιών να αρχίσει το 2022. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να είναι πλήρως ολοκληρωμένο το μεγάλο έργο μέχρι και το 2040. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με πώληση ακινήτων στα 3,1 εκατομμύρια τ.μ. γης που θα δημιουργηθούν. Eκ των οποίων 700.000 τ.μ. θα διατεθούν ως φυσικές περιοχές, και 17 χιλιόμετρα νέας ακτογραμμής. Η Δανία έχει ήδη περίπου 7.300 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Πρόκειται για σχεδόν 1,5 μέτρο ακτής ανά κεφαλή του πληθυσμού.
Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 425 εκατ. ευρώ. Τα επιμέρους νησιά θα κατασκευαστούν ένα — ένα και το πρώτο θα είναι έτοιμο εντός έξι ετών.
Μάλιστα, το εν λόγω σχέδιο έχει την υποστήριξη και των εργατικών συνδικάτων της Δανίας. Ο επικεφαλής τους, Μπράιν Μίκελσεν, εκτίμησε μάλιστα ότι η δημιουργία των νησιών θα συμβάλλει στην ανάδυση της «Ευρωπαϊκής Σίλικον Βάλεϊ». Να θυμίσουμε ότι η Σίλικον Βάλεϋ είναι μια περιοχή στο νότιο τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στη Βόρεια Καλιφόρνια και είναι συνώνυμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας από τις αρχές των 90’s.
Ο αρχιτέκτονας και συνεργάτης της Urban Power, Arne Cermak Nielsen δήλωσε ότι η έμπνευση για το έργο Holmene προέρχεται από το υπάρχον τοπίο το οποίο καταστράφηκε τη δεκαετία του ’60 από ανασκαφικά έργα προσθέτοντας ότι οι πρώην εργολάβοι «δεν είχαν κατά νου την προστιθέμενη αξία στις αρχές του ‘60».
Αλλά εκτός από βάση για επιχειρήσεις, τα νησιά θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναψυχή και τη φυσική αξιοποίηση της περιοχής. Κάθε νησί θα περιβάλλεται από μια πράσινη ζώνη, την οποία λένε οι αρχιτέκτονες του έργου, η Urban Power, υποστηρίζει πως σημαίνει «ελκυστικές μεταβάσεις μεταξύ γης και νερού».
Η έμπνευση για το έργο με τον τίτλο «Holmene», ήτοι οι Νησίδες, ανήκει στην Urban Power που στόχο έχει να αναμορφώσει τις ακτές της Δανίας με νησιά μεικτού σκοπού που θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς χώρους, παραγωγή ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα, αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και μια μεγάλη ζώνη πρασίνου. Το Holmene θα φιλοξενήσει, επίσης, το μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Βόρεια Ευρώπη για την παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και από τον άνεμο.