Η Αφρική έζησε για αιώνες την χειρότερη και πιο επιθετική μορφή αποικιοκρατίας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υπήρξαν, σύμφωνα με ερευνητές αλλά και τους ισχυρισμούς των ίδιων των χωρών, δυο χώρες που δεν αποικήθηκαν ποτέ. H πραγματικότητα είναι συζητήσιμη αλλά και οι δυο είναι ιδιάζουσες περιπτώσεις.
Ο αποικισμός είναι μια αρχαία «τέχνη». Ξεκίνησε από την εποχή του χαλκού και κυρίως αποτελείται από την ανακάλυψη, την κατάκτηση και την εγκατάσταση ενός πολιτικού σώματος έναντι ενός άλλου. Και οι αρχαίοι Έλληνες εγκαθίδρυσαν αποικίες, με την «τέχνη» να συνεχίζεται μέχρι πρόσφατα.
Η χειρότερη μορφή της ήταν ο λεγόμενος Δυτικός Αποικισμός των Ευρωπαίων. Πορτογάλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Άγγλοι κ.α. απλώθηκαν σε όλον τον κόσμο και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα 2/5 του πλανήτη και το 1/3 του πληθυσμού του ήταν μέρος αποικιών.
Υπάρχουν μερικές χώρες που δεν έγιναν ποτέ αποικίες. Όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, το Ιράν. Η Αφρική υπήρξε ο πιο εύκολος στόχος. Κυρίως για την ευκολία προσβάσεως σε αυτές. Όμως δυο χώρες της, όπως πολλοί θεωρούν, δεν αποικήθηκαν ποτέ: Η Αιθιοπία και η Λιβερία.
Αν και όπως θα διαβάστε παρακάτω αυτό είναι σχετικό, με κάθε χώρα να είναι ιδιάζουσας περίπτωση. Η Αιθιοπία, σύμφωνα με τους ερευνητές δεν έγινε ποτέ αποικία. Την δεκαετία του 1880, οι Ιταλοί απέτυχαν να κατακτήσουν την, τότε, Αβησσυνία. Περίπου 50 χρόνια αργότερα, ο Μουσολίνι διέταξε νέα επίθεση και το 1936, η Αιθιοπία προσαρτήθηκε στην Ιταλία.
Ένωσαν την χώρα με την Ερυθραία κι την Σομαλία, για να φτιάξουν την «Ιταλική Ανατολική Αφρική». Όμως ο αυτοκράτορας Χαιλέ Σελασιέ βρήκε υποστηρικτές και πέντε χρόνια αργότερα, το 1941, επέστρεψε στον θρόνο του, με την Αιθιοπία να κερδίζει την ανεξαρτησία της. Εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Αιθιοπία δεν έγινε ποτέ αποικία, έχουν ως επιχείρημα πως εκείνη η πενταετία ήταν μια «κατοχή» και όχι αποικισμός, αφού δεν οδήγησε σε μόνιμη αποικιακή διοίκηση.
Ο Χαιλέ Σελασιέ λίγο πριν την ανακατάλυψη της Αιθιοπίας
Από την άλλη, η περίπτωση της Λιβερίας είναι πιο ιδιάζουσα. Η χώρα δημιουργήθηκε το 1847, αρκετά πρόσφατα δηλαδή για να αποικηθεί. Την ίδρυσαν οι Αμερικανοί το 1824 και έμεινε στα χέρια τους μόλις για 17 χρόνια. Η μερική ανεξαρτησία ανακηρύχθηκε το 1839, ενώ η πλήρης 8 χρόνια αργότερα.
Η σημαία της Λιβερίας
Οι Αμερικανοί της «American Colonizarion Society» ίδρυσαν την Λιβερία ως μια χώρα όπου οι Αφροαμερικανοί των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να βρουν τις ελευθερίες που δεν υπήρχαν στο έδαφος των ΗΠΑ. Το όνομα της παραπέμπει άλλωστε στο «ελευθερία», ενώ η σημαία της είναι σχεδόν ίδια με εκείνη των ΗΠΑ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα συνολικά 23 χρόνια παρουσία των Αμερικανών ήταν περίοδος αποικίας, άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως υπήρξε από την ίδρυσή της μια ελεύθερη γη για τον καταπιεσμένο μαύρο πληθυσμό των ΗΠΑ και πως και σε αυτή την περίπτωση, η παρουσία τους δεν ήταν μακροχρόνια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.