Την άποψη ότι τα Σκόπια είναι… «υπόθεση 20 λεπτών», εξέφρασε ο μέχρι πρότινος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TRT. «Τα Σκόπια είναι 20 λεπτά δουλειά. Αν αποφασίσει μια ίλη τεθωρακισμένων να περάσει μέσα θα φτάσει στην άλλη πλευρά των Σκοπίων. Θα φτάσει στη Σερβία».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον εξαπάτησε στο θέμα των Σκοπίων, αν και θεωρεί πως η συμφωνία ήταν έργο του Νίκου Κοτζιά. «Ήταν καταρχήν ο Κοτζιάς που έδρασε ύπουλα και υπόγεια. Η συμφωνία των Πρεσπών προτάθηκε από τον κ. Κοτζιά. Εγώ είπα στους Αμερικάνους ότι η Μακεδονία του Αιγαίου είναι μια προπαγάνδα που ξεκίνησε από τον Τίτο και τον Μουσολίνι. Αλλά και βεβαίως ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη ευθύνη….Ή μπορώ να πω με εξαπάτησε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξηγώντας την κατηγορία του περί εξαπάτησης από τον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας με εξαπάτησε διότι η πρώτη συμφωνία μας ήταν ότι θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών μετά τις εκλογές και η δεύτερη συμφωνία μας ότι θα έρθει στη Βουλή μετά το Μάρτιο. Όμως εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια συνεργασία είναι να πάρει βουλευτές από τον κυβερνητικό του εταίρο και να διασφαλίσει τη φίμωση στη βουλή ενός ανθρώπου που μιλάει 25 χρόνια στη βουλή. Και για να με χτυπήσει προσπάθησε με μεθόδευση του Πρόεδρου της Βουλής να μου αφαιρέσει το λόγο ως πολιτικού αρχηγού».
Αναφερόμενος στους βουλευτές που εγκατέλειψαν τους ΑΝΕΛ συμμαχώντας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως ο Βασίλης Κόκκαλης ντρέπεται κι αλλάζει δρόμο όταν τον συναντά. «Σε μια δύσκολη στιγμή ο άνθρωπος έχει να βάλει την αξιοπρέπεια του στο ζύγι. Στη ζυγαριά του ο κ. Κόκκαλης και η κυρία Χρυσοβελώνη έβαλαν την καρέκλα», σημείωσε.
Ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε επίσης ότι εκεί που χώρισαν οι δρόμοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν «η προσπάθεια του έτερου κέντρου, εκείνου της παγκοσμιοποίησης, να περάσει τους σχεδιασμούς του, ιδιαίτερα για τα Σκόπια».
Την ίδια στιγμή στη γείτονα χώρα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών των Σκοπίων απέρριψε την προσφυγή του «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου» εναντίον του Ζόραν Ζάεφ για εσχάτη προδοσία λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό καλό για τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος και βλέπει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ένταξής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ να εξελίσσονται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς. Η βουλγαρική Βουλή κύρωσε ομόφωνα το Πρωτόκολλο Ένταξης της χώρας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.
«Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι ιστορική για την Συμμαχία. Η Βουλγαρία υποστηρίζει με συνέπεια, την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και έχει αναλάβει τη δέσμευση να εργαστεί, με σκοπό να ενθαρρύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, που αποσκοπούν στη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κατερίνα Ζαχάριεβα.
Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι οι επιστολές που απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει ότι η συμφωνία αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα για τα Βαλκάνια, καθώς και απόδειξη του θάρρους της ηγεσίας του.
Περαιτέρω, ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτει ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία περίπλοκη περιοχή ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία θα εμπνεύσει κι άλλες χώρες της περιοχής να επιλύσουν ανεπίλυτες διμερείς διάφορες τους. Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπει στην συνέχιση της συνεργασίας για την διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Σε μία ξεχωριστή επιστολή προς τον Ζόραν Ζάεφ τονίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια, από τη Συμφωνία του Ντέιτον και φανερώνει την θαρραλέα ηγετική ικανότητα που επιδείξατε. Με τις προσπάθειες που καταβάλατε, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό και ευημερούμενο μέλλον, όχι μόνο για τις δύο χώρες σας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».