ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Εντοπίστηκε φιλμ το οποίο ίσως λύνει το μυστήριο της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ

Εντοπίστηκε φιλμ το οποίο ίσως λύνει το μυστήριο της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ

Το κλειδί του μυστηρίου της εξαφάνισης της θρυλικής Αμερικανίδας αεροπόρου, Αμέλια Έρχαρτ, ίσως κρατά ένα φιλμ 16mm που εντοπίστηκε πρόσφατα.

Η Έρχαρτ είχε ήδη γράψει ιστορία το 1932 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό ωκεανό, αλλά πέντε χρόνια αργότερα, στις 2 Ιουλίου του 1937 τα ίχνη της 39χρονης πιλότου και του πλοηγού της Φρεντ Νούναν χάθηκαν κοντά στις νήσους Νουκουμάνο του Ειρηνικού ωκεανού, ενώ επιχειρούσαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.

Οκτώ δεκαετίες μετά η εξαφάνισή της παραμένει άλυτο μυστήριο. Πολλοί πιστεύουν ότι το αεροσκάφος της ξέμεινε από καύσιμα και συνετρίβη στον ωκεανό, όχι όμως και οι ερευνητές του International Group for Historic Aircraft Recovery (ΤIGHAR).

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι [η Έρχαρτ] ξέμεινε από καύσιμα, ενώ υπάρχουν άφθονα στοιχεία από πολλές πηγές ότι δεν ισχύει αυτό», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της TIGHAR, Ρίτσαρντ Γκιλέσπι, στο Fox News.

Tο φιλμ καταγράφει τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους Lockheed 10-Ε Electra της Έρχαρτ στη Νέα Γουϊνέα προτού ξεκινήσει για δοκιμαστική πτήση την 1η Ιουλίου 1937, ένα 24ωρο πριν το μοιραίο ταξίδι.

Στο αεροσκάφος είχε γίνει επισκευή στο Μαϊάμι κι είχε προστεθεί ένα μπάλωμα από αλουμίνιο στην άτρακτό του. Πολλοί έσπευσαν να συμπεράνουν ότι ένα κομμάτι μετάλλου, που εκβράστηκε στη νήσο Νικουμαρόρο του δυτικού Ειρηνικού το 1991, ήταν το μεταλλικό μπάλωμα που είχε χρησιμοποιηθεί στο αεροπλάνο της Έρχαρτ. Στο ίδιο αυτό νησί, που λεγόταν παλαιότερα νήσος Γκάρνερ, είχαν βρεθεί το 1940 ανθρώπινα οστά, που πιστεύεται ότι ανήκαν στην Αμερικανίδα πιλότο.

Το μπάλωμα έχει διαστάσεις 48 επί 58 εκ. και φέρει τρύπες με πριτσίνια σε πέντε παράλληλες γραμμές. H TIGHAR πιστεύει ότι το νέο φιλμ μπορεί να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου, αφού διακρίνεται το μπάλωμα «από μια απόσταση πολύ πιο κοντινή απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη φωτογραφία στο παρελθόν».

«Από τη σκοπιά της ιατροδικαστικής απεικόνισης είναι σαν να πιάσαμε το λόττο», λέει ο ειδικός της TIGHAR, Τζεφ Γκλίκμαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην TIGHAR ελπίζουν τώρα ότι με την ψηφιακή μεταφορά του φιλμ θα καταστεί δυνατή μια πλήρης ανάλυση σε υψηλή ευκρίνεια του υλικού, ώστε να γίνει σύγκριση του «μπαλώματος» με εκείνο που βρέθηκε στο Νικουμαρόρο και να δοθούν οριστικές απαντήσεις…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.