Εξαίροντας το ρόλο της γυναίκας στον εργασιακό χώρο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνει σε συνέντευξή της ότι, με την ενεργή συμμετοχή τους, θα μπορούν να υπάρξουν μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η ισχυρή κυρία του διεθνούς οργανισμού μίλησε για τα οφέλη στην οικονομία που μπορεί να έχει η αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων του «ωραίου φύλου» στον εργασιακό χώρο.
Σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το μέγεθος των οικονομιών τους κατά 35% αν εγκαταλείψουν νόμους που εισάγουν διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων και επωφεληθούν από τις ικανότητες που μπορούν να προσφέρουν οι γυναίκες.
Επιπλέον, χαιρετίζει την επιτυχία του κινήματος #MeToo, αν και, όπως επισημαίνει, η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος.
«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα. Η βία σε βάρος των γυναικών εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν μιλάμε μόνο για χώρες με χαμηλό εισόδημα:αυτό ισχύει σε όλες τις κοινωνίες. Πρέπει το θέμα να συζητηθεί, να αντιμετωπιστεί και να καταπολεμηθεί. Υπάρχουν μερικά τρομερά πράγματα που συμβαίνουν στις γυναίκες».
Με την πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών η οικονομία θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 35%, τόνισε η Λαγκάρντ.
«Αυτός ο άνισος ανταγωνισμός μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει σημαντικό οικονομικό κόστος, καθώς περιορίζει την παραγωγικότητα και υπονομεύει την ανάπτυξη», υποστηρίζει επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ.
Η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό τομέα αποτυπώνεται στην έρευνα του διεθνούς οργανισμού.
Οι γυναίκες παγκοσμίως εξακολουθούν να κερδίζουν 63% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες.
Η έρευνα του ΔΝΤ αποκαλύπτει επίσης ότι,εάν τα επίπεδα απασχόλησης των γυναικών ήταν ίσα με εκείνα των ανδρών, η ανάπτυξη θα ήταν και ταχύτερη και πιο ανθεκτική.
Για το 50% των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ισότητας,το κλείσιμο της ψαλίδας θα μπορούσε να προσθέσει στο ΑΕΠ κατά μέσο όρο 35%. Ακόμη και σε επίπεδο εταιρειών τα στοιχεία δείχνουν πως η προσθήκη μίας και μόνο γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο ή άλλη ανώτερη διοικητική θέση συνδέεται με αύξηση της απόδοσης ενεργητικού κατά επτά με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.
«Η απασχόληση περισσότερων γυναικών και η αντιμετώπιση του σεξισμού στο χώρο εργασίας είναι το κλειδί για να γίνει η παγκόσμια οικονομία πλουσιότερη, και λιγότερο επιρρεπής σε μία καταστροφική οικονομική κατάρρευση», σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.