Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, με δημοσίευσή του στο twitter, γνωστοποίησε πως ζήτησε με έγγραφό του προς την Εθνοσυνέλευση της χώρας, να κηρυχθεί σε κατάσταση «συναγερμού».
Ο λόγος οι πρόσφατες διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας που παρέλυσαν τη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας ζητά τη συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση «συναγερμού» για τουλάχιστον 30 ημέρες.
Cumpliendo con mis atribuciones constitucionales como Presidente (E), he enviado a la @AsambleaVE la solicitud para que se decrete estado de alarma en todo el territorio nacional debido a la tragedia que vive el país a causa del apagón nacional sostenido. #ANSesiónDeEmergencia pic.twitter.com/et5WjL8uy0
— Juan Guaidó (@jguaido) March 11, 2019
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει, θεωρητικά, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, δρομολογώντας νέα σύγκρουση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που τον Φεβρουάριο εμπόδισε την εισροή τροφίμων και φαρμάκων στα σύνορα με την Κολομβία και την Βραζιλία.
«Δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από αυτή την τραγωδία που βιώνει η χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο κ. Γκουαϊδό, ο οποίος τον Ιανουάριο αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.
Όπως ανέφερε στις αναρτήσεις του στο κοινωνικό δίκτυο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα μεταβούν στη Βουλή για την έκτακτη συνεδρίαση.
Ο κ. Μαδούρο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί συγκάλυψη για σχέδια εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην χώρα.
Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι από μια εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την Πέμπτη, μπλακ άουτ, το οποίο μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως το μεγαλύτερο που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα. Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε το μπλακ άουτ σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.