Το τελευταίο της χαρτί παίζει σήμερα η Τερέζα Μέι για να σώσει την συμφωνία του Brexit που σύναψε τελευταία στιγμή με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησαν σε μια συνάντηση της ύστατης στιγμής στο Στρασβούργο σε μια κοινή ανακοίνωση που δίνει παράταση μέχρι το 2020 στο ακανθώδες ζήτημα του λεγόμενου backstop, της διευθέτησης δηλαδή που εγγυάται ανοιχτά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι προβλέπουν οι νέες παραχωρήσεις
Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι η Βρετανία θα μπορεί να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν. Αλλά η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που είχε απορρίψει τον Ιανουάριο η Βρετανική βουλή, εφόσον απόψε πει το ναι κι ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.
Το νέο κείμενο εγγυάται «ότι η ΕΕ δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ’ αόριστον», τόνισε η Μέι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιούνκερ στο Στρασβούργο, επιμένοντας ότι η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται εξ ορισμού να αποτελεί αντίγραφό του.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης οι αλλαγές που απέσπασε η Μέι είναι «νομικά δεσμευτικές» και βελτιώνουν τη συμφωνία για το διαζύγιο. Ωστόσο, εκπρόσωποι της ΕΕ, αντιδρούν συγκρατημένα με ευρωπαίο διπλωμάτη να επισημαίνει ότι οι όποιες παραχωρήσεις δεν θα έχουν σημασία αν δεν αποσπάσει η Μέι την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο Γιούνκερ πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία»…
«Μασάζ» από τη Μέι σε πολιτικούς να στηρίξουν τη συμφωνία
H Μέι συνεχίζει, πάντως, την εκστρατεία πειθούς πολιτικών, ενώ πέταξε νέα βέλη προς τους σκληροπυρηνικούς θιασώτες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι εάν τελικά καταψηφίσουν τις προτάσεις της, θέτουν σε κίνδυνο εν τέλει και τους εαυτούς τους. Έκκληση υπέρ της Μέι απηύθυνε στο μεταξύ με συνέντευξή του στο BBC και ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζέρεμι Χαντ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση ενός «όχι» από τη βρετανική βουλή «υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να χαθεί το Brexit».
Δύσκολο έως αδύνατο το στοίχημα για τη Μέι
Πάντως παρά τις εκκλήσεις της Μέι και άλλων στελεχών των Συντηρητικών, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να αλλάξει κάτι, σημειώνει η DW. H βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να χάσει στην επίμαχη ψηφοφορία, αφού στο πλευρό της έχει μέχρι στιγμής μόνον τους μετριοπαθείς υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της, μερικούς φιλοευρωπαίους διατεθειμένους να αποδεχθούν συμβιβασμούς και κάποιους Εργατικούς από εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν με διαφορά υπέρ του Brexit.
Αλλά παραμένει ασαφές πόσους «αντάρτες» από το στρατόπεδο των Εργατικών θα καταφέρει να πείσει από τη στιγμή που ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, προέτρεψε τους βουλευτές του κόμματός του να απορρίψουν εκ νέου τη συμφωνία επισημαίνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει τίποτε που να προσεγγίζει τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο».
Αρνητική εξέλιξη για τη Μέι η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα για τους νομικούς κινδύνους του backstop
Εκτός από τη συντριπτική όπως φαίνεται πλειοψηφία των Εργατικών η Μέι έχει απέναντι της και το σκωτσέζικο SNP, τους Φιλελεύθερους και τους νέους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ κρίσιμη θεωρείται η γραμμή που θα τηρήσει το βορειοιρλανδικό DUP αλλά και οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος. Ενώ αρνητική για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό εξέλιξη συνιστά και η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, Τζέφρι Κοξ, ότι οι νομικοί κίνδυνοι του backstop για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αμετάβλητοι, παρά τις διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξηγεί η αναθεώρηση της συμφωνίας δεν προσφέρει στη Βρετανία τα νομικά μέσα ώστε να εξέλθει από τον διακανονισμό του λεγόμενου backstop μονομερώς εάν ανακύψουν αγεφύρωτες διαφορές.
Τι θα γίνει αν πει πάλι «No» το βρετανικό κοινοβούλιο
Σε περίπτωση που καταψηφιστεί το σχέδιο της Μέι για έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα θέσει στη βουλή προς νέα ψηφοφορία το σενάριο για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το οποίο και φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία. Το επόμενο βήμα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (πιθανώς στη σύνοδο κορυφής της 21ης-22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες) παράταση της ημερομηνίας για το Brexit, ενδεχομένως μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως θα ήθελε η ίδια, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα. Άλλοι ζητούν παράταση μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί, όσο διαρκεί το ψυχόδραμα του Brexit κι ένα νέο δημοψήφισμα όπως θέλουν αρκετοί Εργατικοί.