Την προσφώνηση «φίλε και σύντροφε» χρησιμοποίησε προς τον Έβο Μοράλες ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζοντας ότι στην Ελλάδα «δεν συνηθίζουμε τον όρο αδελφός» όπως κάνει ο πρόεδρος της Βολιβίας.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Βολιβίας είπε – ενόψει των εκλογών τον Οκτώβριο στη χώρα του Μοράλες – ότι «θα επισκεφτώ τη Βολιβία μετά την επανεκλογή του».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, μετά από ερώτηση και στο σιδηροδρομικό πρότζεκτ ένωσης δύο λιμανιών της Βολιβίας «γιατί είναι μια χώρα περίκλειστη από τη θάλασσα» λέγοντας ότι «βεβαίως θα στηρίξουμε τη Βολιβία στα διεθνή φόρα για τη διευθέητηση του ζητήματος πρόσβασης στη θάλασσα γιατί έτσι ορίζει το διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα το στηρίζει σε κάθε εκδοχή».
Από την πλευρά του ο Έβο Μοράλες δήλωσε την πρόθεσή του να μοιραστεί την εμπειρία που έχει αποκτήσει η χώρα του από την αναδιανομή του πλούτου χάρη στην οποία, όπως είπε, «ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από τα 50 στα 300 δολάρια».
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, της αύξησης του κατώτατου μισθού και της φορολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στην ανάγκη να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή «ήμασταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια φορολογική πολιτική εφόσον στόχος μας ήταν να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους που προέβλεπε να φορολογησουμε τα υψηλά και τα μεσαία στρώματα».
Ο Βολιβιανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης «τη βούλησή μας να μάθει η Βολιβία από την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας» ζητώντας συγγνώμη από το προσωπικό του Μουσείο Ακρόπολης «που άνοιξε το μουσείο για να το επισκεφτώ εγώ (σ.σ. το πρωί της Παρασκευής πριν τη συνάντηση στις 8:30 με τον Τσίπρα στο Μαξίμου).
Τι είπαν για τη Βενεζουέλα
Τσίπρας και Μοράλες ρωτήθηκαν και για την κατάσταση στη Βενεζουέλα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τάσσεται κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων και υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης.
Ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση της κρίσης είναι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η μόνη προοπτική τις επόμενες μέρες είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης και ενδεχομένως μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση. Κι αυτό προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές».
Σε αυτό το πλαίσιο θα δραστηριοποιηθεί και η ελληνική πλευρά είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης ή στρατιωτικής λύσης, διότι πιστεύουμε ότι η μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η δημοκρατία και η δική τους κυριαρχία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βολιβίας επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση οι εξωτερικές παρεμβάσεις, όπου έγιναν, δεν έλυσαν προβλήματα. «Είναι υποχρέωσή μας να καταφέρουμε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι η αντιπολίτευση με τις επίσημες αρχές της χώρας. Δεν συμφωνούμε με τον έξωθεν παρεμβατισμό. Όλοι είμαστε αδέλφια της μάνας Γης».