Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε στην κρίση στη Βενεζουέλα. Τόνισε πως μία στρατιωτική επέμβαση δε θα επιλύσει την κατάσταση.
Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στην πολιτική κρίση τον Ιανουάριο όταν ο Χουάν Γκουαϊδό, επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος, με το επιχείρημα ότι η επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο το 2018 δεν ήταν νόμιμη.
«Δεν νομίζω πως η λύση είναι η στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Ντούκε στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επέμβασης, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει βήματα για την αύξηση της πίεσης στον Μαδούρο και την ενίσχυση του Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από άλλες 50 χώρες, περιλαμβανομένης της Κολομβίας. Ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει ως αβάσιμους τους υπαινιγμούς ότι σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προκάλεσε την κρίση στη Βενεζουέλα υποστηρίζοντας τον Μαδούρο. Η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν στο πλευρό της κυβέρνησης του Μαδούρο.
Ο Ντούκε είπε πως μια σταθερή Βενεζουέλα είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, καθώς και της Κίνας.
Είπε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει ορισμένα μέλη του στρατού της Βενεζουέλας να περάσουν στη «σωστή πλευρά», όπως την αποκάλεσε.
«Ελπίζουμε πως η Ρωσία μπορεί να αλλάξει την πολιτική στάση της έτσι ώστε να αποκατασταθεί η θεσμική τάξη στη Βενεζουέλα», είπε.
Ο Ντούκε είπε πως πιστεύει ότι χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Βενεζουέλα το οποίο θα διαθέτει πόρους άνω των 40 δισεκ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Η Κολομβία, η οποία συνορεύει με τη Βενεζουέλα, έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, είπε ο Ντούκε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ