Χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν την αλβανική Βουλή στα Τίρανα καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Αφού πέταξαν πυροτεχνήματα για περίπου μία ώρα μια ομάδα προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλει στο κτίριο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Το κλίμα έχει φορτιστεί σε πολύ επικίνδυνο βαθμό στη χώρα καθώς η αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαδηλώσεις κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί χρήματα από διακίνηση ναρκωτικών για να ελέγχει την Αλβανία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα αποχώρησε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα κι άρχισε τις διαδηλώσεις έξω απ’ το γραφείο του Ράμα, ενώ από σήμερα εγκαινίασε μια νέα τακτική με ανάλογες κινητοποιήσεις έξω από το κοινοβούλιο κάθε φορά που θα συνεδριάζει.
Στη χώρα είναι διαδεδομένη η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Ράμα συνεργάζεται με συμφέροντα και ήδη έχουν παραιτηθεί δύο υπουργοί Εσωτερικών με την υποψία ότι λαδώνονταν από το οργανωμένο έγκλημα.
Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα ότι χρησιμοποίησε «ναρκοχρήματα» για να εξαγοράσει ψήφους στις εκλογές του 2017, όπου ο Ράμα εξασφάλισε την επανεκλογή του και να αλώσει την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία και ζητά από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό να παραιτηθεί για να αναλάβει μια μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ υπήρξαν στις εκλογές του 2017 ενδείξεις καλπονοθείας και εκφοβισμού ψηφοφόρων, αλλά τα κόμματα τότε είχαν αποδεχθεί το αποτέλεσμα, όπως και η ΕΕ.
Η πολιτική αναταραχή σημειώνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία τον Ιούνιο και ένα από τα βασικά κριτήρια είναι αν θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση του Ράμα τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, που θα ανοίξει το δρόμο για να οδηγηθούν στη φυλακή εγκληματίες, ειδικά όσοι εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών και για να απομακρυνθούν διεφθαρμένοι δικαστές.
«Κολομβία της Ευρώπης»
Στην τελευταία έκθεσή της η Κομισιόν ανέφερε ότι η «η Αλβανία παραμένει η κύρια πηγή κάναβης που διακινείται στην ΕΕ», καθώς και ότι η χώρα θεωρείται «κόμβος διακίνησης σκληρών ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η κοκαϊνη ».
Κι όλα αυτά ενώ το πρόβλημα με τη διακίνηση ναρκωτικών επιτείνεται στη χώρα. Το 2015 περισσότερα από τα μισά σοβαρά εγκλήματα συνδέονταν με την παραγωγή ναρκωτικών, ποσοστό που έφθασε τα τρία τέταρτα προ διετίας.