«Δικαιωμένος» για το ότι είναι ο πρόεδρος της Βουλής που πήρε την «ιστορική απόφαση να κλείσει μια εκκρεμότητα και να ανοίξει μια νέα εποχή γειτονίας» δηλώνει ο Νίκος Βούτσης, εν όψει της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία.
«Αισθάνομαι δικαιωμένος ως προς το ότι είμαι πρόεδρος μιας Βουλής που πήρε αυτήν την ιστορική απόφαση να κλείσει μια εκκρεμότητα και να ανοίξει μια νέα εποχή γειτονίας, συνεργασίας γενικότερα στα δυτικά Βαλκάνια και με τη χώρα μας, που θα φέρει πιο κοντά περισσότερο τους λαούς και την κοινή μοίρα στην περιοχή» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημειώνει παράλληλα πως «έτσι ή αλλιώς υπήρχαν κάποιες επιχειρηματικές σχέσεις που κατά μόνας ανέπτυσσαν οι επιχειρηματίες, υπήρχε και τουριστικό ρεύμα και μια επικοινωνία που βρισκόταν πάντοτε κάτω από το πέπλο υποκρισίας: της μη αναγνώρισης εκ μέρους μας, μιας πραγματικότητας για την επίλυση αυτού του ζητήματος».
«Επιμέναμε και αρκούσε, αρκούσε σε κάποιους, όλος ο κόσμος να ονομάζει Μακεδονία τη γείτονα χώρα, σε βάρος της ύπαρξης της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτή ήταν η αλήθεια, τώρα έχει αποκατασταθεί σε κλίμακα πλανητική, διεθνών οργανισμών, η πραγματικότητα, η αλήθεια» προσθέτει.
Ο κ. Βούτσης δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχος» για την πορεία που έχει πάρει η Ευρώπη, όπως και για το «πολύ επικίνδυνο» φαινόμενο της «συνάντησης ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού», στον αντίποδα της οποίας τοποθετεί την ώσμωση μεταξύ ριζοσπαστικής Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας.
Εστιάζοντας όμως στην ελληνική πραγματικότητα ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι «στις προσεχείς ευρωεκλογές αλλά και στις βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, θα αναμετρηθούν επί της ουσίας δύο κεντρικές απόψεις για τον τύπο της ανάπτυξης, για τον τύπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, για τον τύπο των κοινωνικών αντιλήψεων στα μεγάλα θέματα της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης».
Πάνω σε αυτά τα διαφορετικά σενάρια- αφηγηματα είναι σημαντικό ότι υπάρχουν κινήσεις σύγκλισης, ενότητας, συμπόρευσης με ευρύτερες δυνάμεις και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει, προσθέτοντας ότι αυτό το τοπίο δεν είναι εύκολο να το αποτυπώσουν οι δημοσκοπήσεις.
«Έτσι άλλωστε είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν πάρα πολλές φορές διότι υπάρχει -και σωστά- η εύλογη προσμονή πολύ μεγάλου μέρους του κόσμου (και όχι στενά του αριστερού ακροατηρίου), της κοινωνίας θα έλεγε κανείς, που θέλει όλο και περισσότερο, όλο και πιο σταθερά βήματα στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας. Βήματα που έχουν δρομολογηθεί και αυτό εν τέλει θα αποδώσει μια θετική εκλογική συμπεριφορά σε σχέση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής.