Νέα πυρά κατά της ΕΕ, εξαπέλυσε ο Ματέο Σαλβίνι, καταγγέλλοντας ότι η Ένωση έχει μετατραπεί σε «εφιάλτη» που «κατέστρεψαν οι τραπεζίτες και οι γραφειοκράτες».
Ξεκινώντας μια εκστρατεία της ακροδεξιάς συμμαχίας ενόψει των ευρωεκλογών από το Μιλάνο ο λαϊκιστικής ακροδεξιός Ιταλός πολιτικός υποσχέθηκε να «σώσει την Ευρώπη». Αλλά στο πλευρό του στο πάνελ ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στην επιχειρηματική πρωτεύουσα της Ιταλίας είχε μόνον τρεις συμμάχους, εκπροσώπους της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», του Κόμματος του Λαού της Δανίας και του Κόμματος των Φινλανδών (του πρώην κόμματος των Αληθινών Φινλανδών), πολύ λιγότερων από τα 15 με 20 ευρωκεπτικιστικά κόμματα που ήλπιζε να δώσουν το παρόν στο εγερτήριο σάλπισμά του.
Ωστόσο, ο επκεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκα, δεν δίστασε να επιτεθεί στην ΕΕ υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στα χέρια των ελίτ και δεν υπηρετεί πλέον τους Ευρωπαίους πολίτες.
«Αρχίζω το ευρωπαϊκό όνειρο από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που μιλούσε για πλήρη απασχόληση. Αν η ΕΕ βασίζεται μόνον στις επιχειρήσεις και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τότε δεν είναι όνειρο, αλλά ειφάλτης», είπε.
Το ευρωπαϊκό «όραμα» του Σαλβίνι
Το όραμά του για το μέλλον της ΕΕ, όπως είπε είναι υπέρ του προστατευτισμού και λιγότερο ανοικτό στη μετανάστευση. Απέφυγε ερωτήσεις γιατί η Μαρίν Λεπέν δεν εμφανίστηκε στο Μιλάνο κι είπε ότι τα άλλα κόμματα της υπό διαμόρφωση συμμαχίας αποφάσισαν ότι εκείνος μπορούσε να μιλήσει εκ μέρους τους. Θα ήταν αδύνατη «μια συνέντευξη Τύπου με 15 άτομα», τόνισε.
Ο Σαλβίνι επανήλθε πολλές φορές στο θέμα των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων και της προστασίας των προϊόντων Made in Europe υπογραμμίζοντας ότι θέλει «να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή παραγωγή αναθεωρώντας ορισμένες εμπορικές συμφωνίες» που ζημίωσαν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος ή η Λεπέν θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι του ακροδεξιού συνασπισμού για το πόστο του προέδρου της Κομισιόν ο Σαλβίνι απάντησε: «θα αποφασίσουμε μαζί ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος. Σε ό,τι με αφορά δεν έχω προς το παρόν προσωπικές φιλοδοξίες».
Ο ηγέτης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Γεργκ Μόιτεν είπε ότι ο Σαλβίνι θα ήταν «τέλειος» ηγέτης της Κομισιόν, αλλά όπως πρόσθεσε: «υποθέτω ότι θα τον χρειαστούν εδώ, κάνει μεγάλη δουλειά στην Ιταλία».
Οι πρόθυμοι και οι απρόθυμοι εταίροι
Αν και δεν πήραν μέρος στην εκδήλωση ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και το συγκυβερνών στην Αυστρία Κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ) έχουν επιβεβαιώσει πως θα συνεργαστούν με τη Λέγκα. Τα τρία κόμματα ήδη ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Άλλες, δεξιές, εθνικιστικές, ακροδεξιές ή λαϊκιστικές δυνάμεις έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύουν να συμμαχήσουν με τη Λέγκα. Ανάμεσά τους είναι το Φίντες του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, αλλά και το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας. Ο Όρμπαν έχει εκφράσει μεν τον «θαυμασμό» του για τον Σαλβίνι, αλλά τα μέλη του Φίντες ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παρότι οι Eυρωπαίοι συντηρητικοί αποφάσισαν πριν από μερικές εβδομάδες να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη συμμετοχή του ουγγρικού κόμματος στην πολιτική τους ομάδα.
Στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν τρεις χωριστές ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές ομάδες. Οι τάξεις τους αναμένεται να πυκνώσουν κι άλλο, όμως δεν είναι σαφές το κατά πόσον θα μπορέσουν να διαταράξουν την πολιτική ισορροπία στην ΕΕ, την οποία ορίζουν εδώ και δεκαετίες πολιτικοί σχηματισμοί της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.