ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Ιαπωνία: Δίνουν βίζα για να καθαριστούν τα πυρηνικά της Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Δίνουν βίζα για να καθαριστούν τα πυρηνικά της Φουκουσίμα

H Ιαπωνία δίνει βίζα σε μετανάστες που θα καθαρίσουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η TEPCO έχει διεξαγάγει συνομιλίες με τις διάφορες εταιρείες-υπεργολάβους που εκτελούν εργασίες στον πυρηνικό σταθμό, διότι θέλει οι μετανάστες που θα πάνε να εργαστούν σε αυτόν βάσει του νέου προγράμματος να κατανοούν πλήρως τους κανονισμούς ασφάλειας και προστασίας από τη ραδιενέργεια και να έχουν τα απαραίτητα προσόντα ως προς τη γλώσσα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα η διεύθυνση της εταιρείας Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) σχεδιάζει να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα με βάση το οποίο θα χορηγούνται βίζες σε αλλοδαπούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Ιαπωνία προκειμένου να απασχοληθούν στις εργασίες καθαρισμού και παροπλισμού των εγκαταστάσεων στο κατεστραμμένο εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα, βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, δήλωσε εκπρόσωπός της σήμερα.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν σήμερα στις καθημερινές εργασίες στην εγκατάσταση, διευκρίνισε η ίδια.

Η TEPCO έχει επικριθεί από τον ΟΗΕ για τη φερόμενη εκμετάλλευση των εργαζόμενων που συμμετέχουν στον παροπλισμό του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, διαδικασία που θα κρατήσει δεκαετίες.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν σήμερα στις καθημερινές εργασίες στην εγκατάσταση της Φουκουσίμα

Ο πυρηνικός σταθμός καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Επρόκειτο για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα της τελευταίας εικοσιπενταετίας.

Ανεπαρκείς κανονισμοί ασφάλειας

Έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς το 2013 αποκάλυψε εκτεταμένες καταχρήσεις και παραβιάσεις σε βάρος των εργαζομένων που συμμετέχουν στις εργασίες καθαρισμού και παροπλισμού στο εργοστάσιο. Πολλοί εξ αυτών είχαν καταγγείλει πως οι μισθοί που παίρνουν είναι χαμηλοί παρά τους κινδύνους, άλλοι είχαν μιλήσει για ανεπαρκείς κανονισμούς ασφαλείας και εποπτείας και άσχημες εργασιακές συνθήκες.

Η TEPCO είχε διαβεβαιώσει τότε πως θα λάμβανε μέτρα για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα.

Η Ιαπωνία, όπου τόσο οι αρχές όσο και οι πολίτες αντιμετώπιζαν από επιφυλακτικά ως εχθρικά τη μετανάστευση, ανοίγει πλέον τις πόρτες της σε περισσότερους ξένους, βάσει νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον τρέχοντα μήνα.

Ο νέος νόμος θα επιτρέψει την έλευση στη χώρα μέσα σε πέντε χρόνια περίπου 345.000 μπλε κολάρων [σ.σ. βιομηχανικών εργατών] αλλά και εργαζόμενων σε υπηρεσίες, για να καλύψουν τις ανάγκες 14 τομέων, από τις κατασκευές ως την φροντίδα και την περίθαλψη ηλικιωμένων κατ’ οίκον, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Μια κατηγορία εργαζομένων «με συγκεκριμένες ικανότητες» θα μπορεί να παραμείνει στην Ιαπωνία για πέντε χρόνια, αλλά ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη δεν θα έχει το δικαίωμα να φέρνει στη χώρα μέλη της οικογένειάς του παρά μόνο για μικρά διαστήματα.

Μετανάστες-εργάτες, χωρίς οικογένεια

Μια δεύτερη κατηγορία, που αφορά όμως μόνο βίζες σε εργαζόμενους στις κατασκευές και τα ναυπηγεία, θα επιτρέπει την πιο μακρά παραμονή αλλά και την μετεγκατάστασή τους οικογενειακώς.

Ένα παλαιότερο πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει σε εργαζόμενους να παίρνουν βίζες «ειδικευόμενων τεχνιτών», είχε αμαυρωθεί από σωρεία καταχρήσεων, από την καταβολή υπερβολικά χαμηλών μισθών ως την μη καταβολή μισθών, την υπεραπασχόληση, τη βία, ακόμη και υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

160.000 γύρω από τη Φουκουσίμα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Σε τρεις από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό σημειώθηκε τήξη του πυρήνα το 2011. Το τσουνάμι είχε θέσει τον σταθμό εκτός λειτουργίας, διακόπτοντας την ηλεκτροδότησή του και την ψύξη των αντιδραστήρων.

Η καταστροφή ανάγκασε 160.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γύρω από το εργοστάσιο. Πολλοί από αυτούς δεν θα επιτρέψουν ποτέ, αφού τα σπίτια τους βρίσκονταν σε περιοχές όπου τα επίπεδα μόλυνσης από τη ραδιενέργεια είναι επικίνδυνα υψηλά.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπολόγισε το 2016 ότι το κόστος του παροπλισμού του εργοστασίου στη Φουκουσίμα, της απορρύπανσης των μολυσμένων περιοχών και της καταβολής αποζημιώσεων θα ανέλθει σε 21,5 τρισεκατομμύρια γεν (192 δισεκ. δολάρια), ή περίπου το 20% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η TEPCO δυσκολεύεται πολύ τα τελευταία οκτώ και πλέον χρόνια να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα επίπεδα μολυσμένου νερού του προχειροφτιαγμένου συστήματος ψύξης, των τηγμένων πυρήνων των αντιδραστήρων του εργοστασίου της, τις διακοπές της ηλεκτροδότησης, τις διαρροές μολυσμένων υδάτων και διάφορα άλλα προβλήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.