Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής βρίσκεται η Ουκρανία, καθώς η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με κορυφαία εκδήλωση το ντιμπέιτ των δυο μονομάχων ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον δημοφιλή τηλεοπτικό κωμικό Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε μια παγκόσμια αποκλειστικότητα, το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί στο κεντρικό στάδιο του Κιέβου χωρητικότητας 70.000 θεατών.
Στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλη υπεροχή στον Ζελένσκι με ποσοστά που ξεπερνάνε το 70%, με τον απερχόμενο πρόεδρο Ποροσένκο να παραμένει στα όρια του 22-25%, επιβεβαιώνοντας την τάση που κυριάρχησε και στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Οι Ουκρανοί ψηφοφόροι σε ποσοστό 76% απορρίπτουν την πολιτική που ακολούθησε ο Ποροσένκο την προηγούμενη πενταετία, επιζητούν την ειρήνη στο Ντονμπάς.
Ο Ζελένσκι, 41 χρόνων, πρόσωπο αναγνωρίσιμο χάρη στην τηλεοπτική παρουσία του και με λόγο «ελεύθερο» από πολιτικούς «γλωσσοδέτες», είπε στον κόσμο πράγματα που εκείνος ήθελε να ακούσει. Έκανε λόγο για ειρήνευση στο Ντονμπάς, άνοιξε λίγο τη δυνατότητα διαλόγου με τη Ρωσία και εστίασε την εκστρατεία του στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Και οι δυο υποψήφιοι έχουν φιλοδυτικό προσανατολισμό. Με διαφορά τριών ωρών βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι και συναντήθηκαν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ουκρανοί αναλυτές τονίζουν επίσης ότι η Ουάσιγκτον τηρεί «σιγή ιχθύος» για τις εκλογές στην Ουκρανία και εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες «να εργαστούν με όποιον πρόεδρο επιλέξουν οι Ουκρανοί».
Στο Κρεμλίνο παρακολουθούν με προσοχή την πορεία προς τις εκλογές στην Ουκρανία, αλλά σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές εκφράζεται πολύ περιορισμένη αισιοδοξία για τις μετεκλογικές εξελίξεις στο Κίεβο, καθώς εκτιμούν ότι ο Ζελένσκι δεν διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική εμπειρία ούτε τις απαιτούμενες πολιτικές γνώσεις και δεν διαθέτει στοιχειώδη μηχανισμό υλοποίησης του προγράμματός του. Η ειρήνευση στο Ντονμπάς, για τη Μόσχα, περνάει μέσα από την απαράβατη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, συμφωνιών που έχουν τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όλα δείχνουν ότι η Ουκρανία οδεύει προς ένα νέο στάδιο εξελίξεων, ίσως πιο ρεαλιστικό, και όλοι ελπίζουν ότι δεν θα επαναληφθεί η αιματοχυσία του 2014.