Έκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Σκόπία.
Οι εκλογές, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες.
Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν μόλις στο 40% και ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα.
Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2014, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο είχε ανέλθει στο 49%.
Τρεις ήταν οι υποψήφιοι στον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών: ο Στέβο Πεντάροφσκι, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE και ο Μπλέρι Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (“Συμμαχία για τους Αλβανούς” και “BESA”).
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γνωστοποιηθούν αργότερα, το βράδυ.
Για να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, απαιτείται ένας υποψήφιος να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψήφων, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, δύο εβδομάδες αργότερα, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους σήμερα.
Ωστόσο, για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος γι΄αυτές, αλλά και λόγω του ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς ψηφίζουν στις εκλογές, γενικότερα. Στον πρώτο γύρο, δεν απαιτείται συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής.
Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι εκλογές ακυρώνονται και θα προκηρυχθούν νέες. Μέχρι τότε, καθήκοντα προέδρου της χώρας θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.
Το εκλογικό σώμα των Σκοπίων ανέρχεται στο 1,8 εκατ. ψηφοφόρους.
Η δεύτερη πενταετής θητεία του απερχόμενου προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.