Με «πόλεμο» δηλώσεων μεταξύ του προέδρου της Αλβανίας και του πρωθυπουργού για τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, συνεχίσθηκε σήμερα η πολιτική κρίση.
Στις κατηγορίες του προέδρου Μέτα ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση “είχαν κηρύξει την 30η Ιουνίου ημέρα μάχης για ζωή ή θάνατο” και ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να ακυρώσει την ψηφοφορία, απάντησε από τις Βρυξέλλες, με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δηλώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Ως προς την απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει την καθαίρεση του Μέτα από τον προεδρικό θώκο ο ίδιος ο πρόεδρος επανέλαβε σε συνέντευξη τύπου πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Σχολιάζοντας την δήλωσή του αυτή, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ταουλάντ Μπάλα, είπε ότι το κόμμα του δεν παραιτείται της προσπάθειας για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα.
Επιμένει ο Μέτα
Αποφασισμένος να επιμείνει στην ακύρωση των επίμαχων δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου εμφανίστηκε σε συνέντευξη τύπου σήμερα στα Τίρανα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.
Η κυβέρνηση Ράμα, από την πλευρά της, δρομολογεί τις διαδικασίες καθαίρεσης του κ. Μέτα από το προεδρικό αξίωμα, στη σύνοδο της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη και βρίσκεται σε αναζήτηση βουλευτών προς διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μέτα υπερασπίστηκε την ορθότητα της απόφασης του να ακυρώσει τις εκλογές -έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις- και δήλωσε διατεθειμένος να εγκαταλείψει το αξίωμα του εάν κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εκτόνωση της κρίσης. Μεταξύ άλλων ο Μέτα υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός Ράμα ήταν ενήμερος προ δεκαημέρου για την απόφασή του, σε αντίθεση με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπασά που, όπως είπε, το πληροφορήθηκε μόλις δόθηκε στην δημοσιότητα το σχετικό διάταγμα.
Εν τω μεταξύ το προεδρείο της Βουλής έδωσε από σήμερα στη δημοσιότητα σχέδιο ψηφίσματος που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εγκριθεί την Πέμπτη όταν θα συζητηθεί η αποπομπή Μέτα. Σε αυτό καλείται ο Πρόεδρος να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση των εκλογών, το οποίο χαρακτηρίζεται άκυρο, και δηλώνεται πως η Βουλή θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς έλεγχου των αποφάσεών του Προέδρου.
Σημειώνεται ότι για να καθαιρεθεί ο Πρόεδρος απαιτείται πλειοψηφία 94 βουλευτών, από τους οποίους ο Ράμα διαθέτει μόνο 78. Οι υπόλοιποι αναζητούνται από την αντιπολίτευση και στα Τίρανα οργιάζουν οι φήμες για παζάρια.