Οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να κατασχέσουν οριστικά το ιστιοπλοϊκό σκάφος, Alex της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea, το οποίο διέσωσε 46 ανθρώπους το περασμένο Σάββατο, όταν αψήφησε την απαγόρευση του Ματέο Σαλβίνι και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.
«Το ιταλικό κράτος μετατρέπει τη κατάσχεση σε μόνιμη (από προσωρινή που ήταν αρχικά) επειδή λέει μπήκαμε δυο φορές στα ιταλικά χωρικά ύδατα, όχι μόνο μία» έγραψε στο Facebook, ο έλληνας διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος.
«Υπολογίζουν και μια κατά λάθος είσοδο την νύχτα, όταν περάσαμε για λίγα μέτρα την συνοριογραμμή, επειδή παρασυρόμασταν από το κύμα χωρίς μηχανή. Για τέτοια γελοιότητα μιλάμε» συμπλήρωσε.
Ο κ. Αποστολόπουλος κάνει λόγο και για πρόστιμο 65.000 που καλούνται να πληρώσουν, «ενώ ο Σαλβίνι θέλει με νέο νόμο να το πάει στο 1.000.000 ευρώ για κάθε καράβι που μπαίνει στα ιταλικά νερά χωρίς άδεια».
«Ο καπετάνιος μας, Tommaso Stella και ο συντονιστής της αποστολής, Erasmo Palazzotto αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, της απείθειας επειδή δεν σταμάτησαν στις εντολές πολεμικού πλοίου και φυσικά της »διευκόλυνσης εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών». Είναι οι ίδιες κατηγορίες που δέχτηκε η Κάρολα Ρακέτε. Οποιοδήποτε διασώζει μετανάστες θα κατηγορηθεί για διακίνηση, είτε είναι ψαράς, είτε πλοίαρχος εμπορικού πλοίου» καταλήγει.
Δείτε την ανάρτησή του:
Το χρονικό της σύγκρουσης: Το Alex σπάει το εμπάργκο – Έξαλλος ο Σαλβίνι
Το ιστιοφόρο Alex, της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans μπήκε το απόγευμα του Σαββάτου στο λιμάνι της Λαμπεντούζα με 46 πρόσφυγες, που διέσωσε στην ανοιχτή θάλασσα, και 11 μέλη πληρώματος, αψηφώντας τον αποκλεισμό της ιταλικής κυβέρνησης για τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ανάλογα είχε πράξει λίγες ημέρες νωρίτερα και το πλοίο Sea-Watch 3 με την πλοίαρχό του Καρόλα Ρακέτε να συλλαμβάνεται.
Έπειτα από δύο ημέρες αναμονής στη θάλασσα και «δεδομένων των αφόρητων συνθηκών υγιεινής στο πλοίο, το Alex κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέει προς τη Λαμπεντούζα, το μοναδικό σίγουρο λιμάνι αποβίβασης που μπορούμε να πιάσουμε», έγραψε στο Twitter η ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea, που έχει ναυλώσει αυτό το ιστιοφόρο των 18 μέτρων.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δείχνοντας για μια ακόμα φορά την απάνθρωπη πλευρά του επέμενε πως το πλοίο έπρεπε να «δέσει» στη Μάλτα.
Όμως ο χρόνος κυλούσε εις βάρος των προσφύγων και του πληρώματος καθώς «σε αυτές τις συνθήκες η είσοδος στη Μάλτα θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανθρώπων» όπως έγραψε στο Twitter η ιταλική ΜΚΟ.
Με τις παροχές νερού να έχουν τελειώσει και τους χώρους υγιεινής να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες η παραμονή στο ιστιοφόρο γινόταν αφόρητη, ενώ καθιστούσε το λιμάνι της Λαμπεντούζα το μοναδικό ασφαλές σημείο για να δέσει το πλοίο.
«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, τελείωσε το τρεχούμενο νερό για τις τουαλετες, υπάρχουν άνθρωποι με δερματικες ασθένειες, δεν έχουμε σκιά, είμαστε κάτω από την ήλιο 45 ώρες, είναι αδύνατον να περιμένουμε άλλο» έγραφε λίγες ώρες πριν την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα ο κ. Αποστολόπουλος ανακοινώνοντας την απόφαση να πλεύσουν προς το λιμάνι της Λεμπεντούζα. «Η επικοινωνία με το ιταλικό λιμενικό έληξε, μόλις τους ανακοινώσαμε ότι δεν πάμε Μάλτα λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας και απαιτούμε να ανοίξουν τα λιμάνια στην Ιταλία».
Μετά από αρκετές ώρες αναμονής, η Ιταλία δέχτηκε να πατήσουν στεριά οι πρόσφυγες του Alex, βάζοντας ένα προσωρινό τέλος στο μαρτύριό τους. Ταυτόχρονα, η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε την κατάσχεση του πλοίου.
Η απάνθρωπη στάση του Σαλβίνι, είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενεργοποιώντας οργανώσεις και κόμματα και στο εσωτερικό της Ιταλίας.
Η Γερμανία αντέδρασε έντονα ζητώντας από την Ιταλία και τον Σαλβίνι να επανεξετάσει τη μεταναστευτική πολιτική του.
Ειδικότερα, ανεβάζοντας τους τόνους, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χόρστ Ζεεχόφερ, έγραψε στον ιταλό συνάδελφό του Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας να επανεξετάσει τη μεταναστευτική του πολιτική. «Σας ζητώ επειγόντως να επανεξετάσετε τη θέση σας σχετικά με το κλείσιμο των ιταλικών λιμένων […] Τα πλοία που σώζουν τους μετανάστες δεν πρέπει να μείνουν για να περιπλανηθούν στη Μεσόγειο, ό, τι κι αν είναι» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, αναφερόμενος στις ΜΚΟ.
Άμεση και κατηγορηματικά αρνητική ήταν η απάντηση του Σαλβίνι: «Μήπως η γερμανική κυβέρνηση μού ζητά να ανοίξω ιταλικούς λιμένες; Απολύτως όχι. Ζητάμε από την κυβέρνηση Μέρκελ να αποσύρει τη γερμανική σημαία από πλοία που βοηθούν τους λαθρεμπόρους και να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που αγνοούν τους ιταλικούς νόμους».
«Αδιαπραγμάτευτη η μάχη υπέρ των προσφύγων»
Στις δραματικές σκηνές που εξελίχθηκαν στο λιμάνι της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, αναφέρθηκε μιλώντας αποκλειστικά στο One Channel ένας εκ των διασωστών και συντονιστής του πληρώματος, Ιάσονας Αποστολόπουλος.
Ο ίδιος επισήμανε σε κάθε τόνο πως η τραγική σωματική και ψυχική κατάσταση των προσφύγων, αλλά και οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στο πλοίο τις τελευταίες ώρες δεν επέτρεπε τη μεταφορά τους χωρίς καμιά εγγύηση στη Μάλτα και στράφηκε ευθέως κατά του Ματέο Σαλβίνι, καταλογίζοντάς του παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διαχρονικών νόμων της θάλασσας που επιβάλλουν τη διάσωση ανθρώπων.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το πλήρωμα αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να μάχεται υπέρ των προσφύγων.
«Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε το γεγονός να πνίγονται άνθρωποι και να τους αφήνουμε αβοήθητους, για έναν πολιτικό που έχει χτίσει καριέρα πάνω στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον θάνατο. Υπάρχει κάτι που λέγεται Δίκαιο της θάλασσας και αυτό είναι πάνω από την κυβέρνηση του Σαλβίνι και κάθε κυβέρνηση γενικότερα. Όταν υπάρχουν ναυαγοί, πηγαίνουν στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο One Channel, και περιέγραψε τις δραματικές ώρες που έζησαν έως ότου το ιστιοφόρο ελλιμενιστεί στη Λαμπεντούζα και αποβιβάσει τα ξημερώματα της Κυριακής τους πρόσφυγες.
«Μείναμε 56 ώρες στο κατάστρωμα και δεν μας επέτρεπε ούτε η Ιταλία ούτε η Μάλτα να ελλιμενιστούμε και να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους ναυαγούς. Οι υγειονομικές συνθήκες στο καράβι είχαν καταρρεύσει εντελώς, δεν είχαμε τρεχούμενο νερό, είχαμε ανθρώπους με δερματικές ασθένειες» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον το πλήρωμα του καραβιού, μετά και την κατάσχεσή του από τις ιταλικές Αρχές, τόνισε πως «αντιμετωπίζουμε νομικά προβλήματα καθαρά και μόνο γιατί ο Σαλβίνι κάνει μια εξωφρενική παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διαχρονικών νόμων της θάλασσας που επιβάλλουν τη διάσωση ανθρώπων. Ο Σαλβίνι αντιστρέφει αυτούς τους όρους».
«Μας επετράπη να αποβιβάσουμε τους ανθρώπους στη στεριά τα ξημερώματα της Κυριακής και ταυτόχρονα ήρθε η στρατιωτική αστυνομία της Ιταλίας, όπου μας ανακοίνωσε ότι κατάσχεται το πλοίο και επιβάλλεται πρόστιμο στον καπετάνιο και τον ενοικιαστή του σκάφους, επειδή μπήκαμε στα ιταλικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια» συμπληρώνει, δηλώνοντας παράλληλα πως ο ίδιος ανέμενε τις ποινές αυτές.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.