Η άνοδος στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, σχετικά με τις αλλαγές στην πολιτική στην Ελλάδα έναντι των Βαλκάνιων γειτόνων τους, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Φυσικά, ο κύριος κίνδυνος είναι η μοίρα της ιστορικής συμφωνίας που υπεγράφη από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο του 2018. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συνθήκη που αξιολογείται ως η καλύτερη είδηση για την ταραγμένη χρονική περίοδο των Βαλκανίων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, η Ελλάδα δύναται να καθορίσει όρους για την Αλβανία.
Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη χώρα, βάσει των διεθνών συνθηκών και κανονισμών.
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η Αθήνα θα απαιτήσει από τα Σκόπια να εφαρμόσει αυστηρά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η θέση της ελληνικής συντηρητικής κυβέρνησης θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να λάβουν απόφαση για το αν θα αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε ότι η χώρα μας- Αλβανία- «θεωρείται μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος.
Επιπρόσθετα, η «Euroactiv», έγραψε πρόσφατα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το βέτο, εάν η αλβανική κυβέρνηση δεν εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, ένα ευαίσθητο θέμα για τις δύο χώρες.