Σε 6.396.796 ανέρχεται ο αριθμός των Αυστριακών πολιτών άνω των 16 ετών (που έχουν δικαίωμα ψήφου) που καλούνται στις κάλπες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου για να δώσουν την ψήφο τους σε ένα από τα οκτώ υποψήφια κόμματα, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η συμμετοχή θα είναι περίπου στο επίπεδο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2017.
Σε εκείνες τις εκλογές πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανερχόταν σε 6.400.993, ήταν δηλαδή λίγο μεγαλύτερος από αυτόν στις επικείμενες εκλογές, ενώ η συμμετοχή είχε ανέλθει τότε σε ποσοστό 80% (σ.σ. ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σε εκλογές σε παγκόσμιο επίπεδο, αν εξαιρέσει κανείς τις χώρες όπου ισχύει υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος) με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πως αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις 29 Σεπτεμβρίου.
Η εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου του 2017 ήταν, όπως και η εφετινή σε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, επίσης πρόωρη, καθώς ο τότε υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από την ανάδειξή του σε αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος τον Μάιο του 2017, είχε καταγγείλει τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος του με τους Σοσιαλδημοκράτες, προκαλώντας μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές κατέστησαν αναγκαίες μετά την διάλυση στα τέλη Μαΐου, του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων – που βρισκόταν στην εξουσία από τον Δεκέμβριο 2017 — εξαιτίας της αποκαλούμενης “Υπόθεσης Ίμπιζα”.
Πρόκειται για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου διενεργεί ήδη έρευνες, με την κατηγορία της απιστίας, η Γενική Εισαγγελία.
Στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό μεταξύ 36 και 38% και με προβάδισμα ακόμη και 15 μονάδες απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Ελεύθερους των οποίων τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 17 και 23%.
Τα άλλα δύο κόμματα που αναμένεται να περάσουν το όριο του 4% και να εκπροσωπούνται στην μελλοντική Βουλή, φέρεται να συγκεντρώνουν, το μεν κόμμα των Πράσινων ποσοστό 11% , το δε θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) ένα 9%.