Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τετάρτη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα της διεθνούς επικαιρότητας και κυρίως η κατάσταση στη Συρία.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν και τις εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης με αφορμή τα νέα μεταναστευτικά κύματα από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, συζητήθηκε «η κατάσταση στο Αιγαίο και η συνεργασία στο πεδίο διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
Περισσότερα για το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγιναν γνωστά. Το γεγονός όμως ότι το προσφυγικό απασχόλησε τη συνομιλία καταδεικνύει σε κάθε περίπτωση την τεράστια σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στο ζήτημα αλλά και την εντεινόμενη ανησυχία στη Γερμανία για τα νέα κύματα προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.
«Πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας ζητά το Βερολίνο
Αυτή ακριβώς η ανησυχία και αγωνία εκφράζεται εμμέσως και μέσα από σημερινές δηλώσεις του γερμανού υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ. Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke καλεί την Ελλάδα να επισπεύσει τις διαδικασίες απελάσεων. «Χρειαζόμαστε επειγόντως πρόοδο όσον αφορά τον πολύ χαμηλό αριθμό επαναπροωθήσεων προκειμένου να βελτιωθεί η δύσκολη κατάσταση στα hotspot των ελληνικών νησιών», λέει χαρακτηριστικά, αξιώνοντας την πλήρη εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «είναι ύψιστης σημασίας και για τον περιορισμό των παράνομων μετακινήσεων προς τα ελληνικά νησιά» καθώς παρεμποδίζει το έργο των διακινητών και αποτρέπει θανάτους στο Αιγαίο.
Μόλις 2.000 επαναπροωθήσεις
Όπως παρατηρεί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, τις τελευταίες εβδομάδες καταφθάνουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Όλες οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Κομισιόν, από τον Μάρτιο του 2016 επαναπροωθήθηκαν στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας 1.904 άνθρωποι από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Στη βάση της ίδιας συμφωνίας η ΕΕ υποδέχθηκε το ίδιο διάστημα 24.348 Σύρους από την Τουρκία, εκ των οποίων οι 8.996 οδηγήθηκαν στη Γερμανία.