Συνάντηση πραγματοποίησαν σήμερα οι αρχηγοί κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ (V4) και οι ομόλογοί τους των δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό μια σύνοδο κορυφής στην Πράγα, η οποία όμως επισκιάζεται από το αίτημα του προέδρου της Τσεχίας να ανακληθεί η αναγνώριση του Κοσόβου.
H συνάντηση έχει στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) και τα δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η τσεχική κυβέρνηση.
Στα βασικά σημεία της ατζέντας περιλαμβάνονται η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η διεύρυνση της ΕΕ, το Brexit καθώς και ζητήματα που αφορούν τις υποδομές και το κλίμα. Οι πολιτικοί ηγέτες συναντώνται με φόντο τα σχόλια που έκανε πριν από τη σύνοδο κορυφής ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος θέλει να αποσύρει η χώρα του την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι χθες, Τετάρτη, ο Ζέμαν δήλωσε πως θα συζητήσει την κίνηση αυτή με εκπροσώπους της τσεχικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Ένα κράτος του οποίου οι κορυφαίοι ηγέτες είναι εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει να ανήκει στην κοινότητα των δημοκρατικών χωρών, δήλωσε ο Ζέμαν, γνωστός για τη συμπάθειά του προς τη Ρωσία και την Κίνα.
Η Γιάνα Αντάμκοβα, η εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης, δήλωσε στη συνέχεια χθες πως «το Κόσοβο έστειλε διακοίνωση στην οποία εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν θα συμμετάσχει» στη σύνοδο, αφού είχε αρχικά επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ δήλωσε επίσης χθες πως η Πράγα δεν έχει κανένα συμφέρον να αλλάξει την απόφασή της με την οποία αναγνώρισε το 2008 το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα.
Ο ηγέτης του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι παραιτήθηκε τον Ιούλιο αφού κλήθηκε να καταθέσει στο ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο που εδρεύει στη Χάγη και ερευνά φερόμενα εγκλήματα του αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσόβου (UCK) στη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας από τη Σερβία. Το Βελιγράδι κατηγορεί τον Χαραντινάι ότι διέπραξε ωμότητες εναντίον των Σέρβων κατά τον πόλεμο του 1998-99 και αργότερα. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη κάνει σαφές αν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Χαραντινάι.