ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Στον Αρκτικό Ωκεανό ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός – Πώς θα θερμαίνουν οι Ρώσοι απομακρυσμένες περιοχές

Στον Αρκτικό Ωκεανό ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός – Πώς θα θερμαίνουν οι Ρώσοι απομακρυσμένες περιοχές

Ο πρωτοποριακός πλωτός πυρηνικός σταθμός, το «Ακαντέμικ Λομονόσοφ», έφτασε, το Σάββατο, στο λιμάνι Πεβέκ που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο και είναι έτοιμο να μεταφέρει ενέργεια στους κατοίκους.

Το ταξίδι της φορτηγίδας, που ναυπηγήθηκε στο Μουρμάνσκ, διήρκεσε 22 ημέρες και χρειάστηκαν μερικά ρυμουλκά για να τη συνοδεύσουν, έχοντας και τα απαραίτητα παγοθραυστικά.

Το «Ακαντέμικ Λομονόσοφ» βρίσκεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο προβλήτα, που έχει συνδεθεί με το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο και διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστήματα επικοινωνιών. Απομένουν κάποιες εργασίες, αλλά -σύμφωνα με την εταιρεία Rosenergoatom, ο σταθμός θα είναι πλήρως λειτουργικός πριν από το τέλος του έτους.

Το εν λόγω πλοίο είναι το πρώτο από μια σειρά πλωτών σταθμών, τα οποία είναι εργοστασιακά έτοιμα να προμηθεύσουν ενέργεια και θέρμανση απομακρυσμένα σημεία ιδίως στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου δεν υπάρχουν φθηνές εναλλακτικές λύσεις. Μεταξύ των δυνητικών πελατών είναι μεμονωμένα νησιά και μεγάλες υπεράκτιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη Μόσχα, τα διάσπαρτα λιμάνια κατά μήκος του ρωσικού Αρκτικού Ωκεανού εξυπηρετούν τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, μια πλωτή οδό που η Ρωσία θεωρεί ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για το Σουέζ ως προς τη θαλάσσια κυκλοφορία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Το Πεβέκ επιλέχθηκε επειδή η ενεργειακή κατάστασή του είναι ιδιαίτερη, μιας και ολόκληρη η περιοχή εξυπηρετείται από δύο παλαιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, έναν άνθρακος και έναν πυρηνικό, οι οποίοι και οι δύο πρέπει να παροπλιστούν σύντομα.

Η Τσουκότκσ θα είναι η πρώτη ρωσική περιοχή με δύο διαφορετικούς πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν ταυτόχρονα, μόλις προστεθεί στο συγκεκριμένο ενεργειακό σύστημα.

Το «Ακαντέμικ Λομονόσοφ» έχει δύο αντιδραστήρες KLT-40S που έχουν σχετικά χαμηλή απόδοση, παράγουν 35MW ηλεκτρικής ενέργειας ο καθένας, αλλά εξακολουθούν να μπορούν να συνδράμουν μια πόλη με 100.000 κατοίκους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο δεύτερος πλωτός πυρηνικός σταθμός θα χρησιμοποιήσει έναν διαφορετικό τύπο, τον RITM-200M, ο οποίος παράγει περισσότερη ισχύ και απαιτεί μικρότερο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι το πλοίο που θα τον μεταφέρει, μπορεί να γίνει μικρότερο και έτσι ευκολότερα να ρυμουλκηθεί και να βρεθεί στην αποβάθρα χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.