Με την παρακίνηση της Γαλλίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στις 24 Σεπτεμβρίου στον Χασάν Ροχανί, όμως ο Ιρανός πρόεδρος αρνήθηκε να σηκώσει το τηλέφωνο, την ώρα που ο Γάλλος ομόλογός τους, ο Εμμανουέλ Μακρόν, περίμενε ανυπόμονα στο ξενοδοχείο της ιρανικής αντιπροσωπείας, στη Νέα Υόρκη.
“Στη Νέα Υόρκη, μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθούσε να αποκαταστήσει μια επαφή, επειδή οι συζητήσεις που είχε με τους προέδρους Τραμπ και Ροχανί άφηναν να εννοηθεί ότι ήταν εφικτό κάτι τέτοιο”, ανέφερε μια γαλλική διπλωματική πηγή.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έμεινε 48 ώρες στη Νέα Υόρκη και στο διάστημα αυτό είδε τρεις φορές τον Τραμπ και δύο φορές τον Ροχανί, παρακαλώντας τους να ξεκινήσουν απευθείας διάλογο. Το βράδυ όπου επρόκειτο να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Παρίσι, θεώρησε ότι ήταν δυνατόν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά οι δύο ηγέτες.
Το ίδιο βράδυ η γαλλική αντιπροσωπεία έστειλε έτσι τεχνικούς να εγκαταστήσουν μια ασφαλή γραμμή ανάμεσα στο ξενοδοχείο Lotte, όπου βρισκόταν ο Τραμπ, και το Millennium, όπου είχε καταλύσει ο Ροχανί. Με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκόπευε να τηλεφωνήσει στις 21.00, αν και υπήρχαν ακόμη αμφιβολίες για τη στάση που θα τηρούσαν οι Ιρανοί.
Δύο ώρες νωρίτερα ο Μακρόν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, έκανε τον απολογισμό του για τα όσα πέτυχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτήν την πρωτοβουλία. Πήγε να φάει σε μια πιτσαρία και επέστρεψε, λίγα λεπτά πριν από τις 21.00, στο σαλόνι του ξενοδοχείου Millenium για να βεβαιωθεί ότι θα γινόταν το τηλεφώνημα, εξήγησε αυτή η διπλωματική πηγή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ όντως τηλεφώνησε την προκαθορισμένη ώρα, όμως ο Ροχανί είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι δεν θα απαντήσει.
Σε αυτό το σημείο μπλόκαρε η συζήτηση. “Οι Ιρανοί θέλουν πρώτα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αναλάβει πρώτα δεσμεύσεις η Τεχεράνη για τα πυρηνικά και για τις βαλλιστικές δραστηριότητές της”, συνέχισε η ίδια πηγή. “Η Τεχεράνη είπε όχι. Είναι κρίμα, επειδή οι αξιώσεις είχαν γίνει αποδεκτές από τον πρόεδρο Ροχανί και τον πρόεδρο Τραμπ. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Χασάν Ροχανί δεν είχε το ελεύθερο στη Νέα Υόρκη”, σημείωσε η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι ορισμένοι “σκληροπυρηνικοί” του ιρανικού καθεστώτος θέλουν να διατηρήσουν την άκαμπτη στάση της χώρας τους, μολονότι στραγγαλίζεται από τις αμερικανικές κυρώσεις.