ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Διατροφικό σκάνδαλο Wilke: Τα θανατηφόρα λουκάνικα Φρανκφούρτης που σκότωσαν 3 ανθρώπους

Διατροφικό σκάνδαλο Wilke: Τα θανατηφόρα λουκάνικα Φρανκφούρτης που σκότωσαν 3 ανθρώπους

Ευρύτερες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με προϊόντα της αλλαντοποιίας Wilke που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα λιστερίασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutche Welle η υπουργός για την Προστασία του Καταναλωτή στο κρατίδιο της Έσσης Πρίσκα Χιντς επιβεβαιώνει τον θάνατο τριών ανθρώπων από λιστερίαση σε σχέση «με την υπόθεση Wilke». Η διατροφική βόμβα είχε ξεσπάσει στις αρχές Οκτωβρίου όταν έγινε γνωστό ότι σάπια λουκάνικα της εταιρίας Wilke, με έδρα στον οικισμό Τβίστεταλ-Μπέρντορφ, βόρεια της Φρανκφούρτης, είχαν διατεθεί σε μονάδες εστίασης, προκαλώντας σε δεκάδες ανθρώπους μόλυνση με το βακτήριο της λιστέριας. Προβλήματα είχαν εντοπιστεί και στο σαλάμι Wilke που χρησιμοποιείται σε κατεψυγμένες πίτσες. Το βακτήριο της λιστέριας μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για ηλικιωμένους, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αρχική υποψία ήταν ότι δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Έσσης. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, επιβεβαιώνονται τελικά τρία θύματα «σε άμεση ή έμμεση συνάφεια με τη λιστερίαση» σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας και συγκεκριμένα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στη Σαξονία-Άνχαλτ. Επιπλέον καταγράφονται περισσότερα από 35 κρούσματα δηλητηρίασης. Οι τοπικές αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο της Wilke και η αλλαντοποιία έχει κηρύξει πτώχευση. H εισαγγελία ερευνά την υπόθεση. Το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή στην Έσση εγκατέστησε ειδική τηλεφωνική γραμμή (κλήση από Γερμανία στον αριθμό 06151-126082), στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν πληροφορίες για την ανάκληση προϊόντων της Wilke. Η διεύθυνση της εταιρίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να διατηρηθεί εν λειτουργία το εργοστάσιο στο Τβίστεταλ-Μπέρντορφ ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι 200 εργαζόμενοι, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

  • Πρωταγωνιστής στο εμπόριο χονδρικής

Η Wilke ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου στο εμπόριο χονδρικής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό με απόλυτη ακρίβεια που είχε διαθέσει τα προϊόντα της. Σε διαφημιστικό βίντεο που γυρίστηκε το 2018 η υποδιευθύντρια της εταιρίας εξέφραζε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι προϊόντα Wilke πωλούνται σε όλη τη Γερμανία και ανέφερε ότι οι καταναλωτές μπορούν να δοκιμάσουν το σαλάμι Wilke στις κατεψυγμένες πίτσες της Dr.Oetker, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρίες ειδών διατροφής. Προϊόντα Wilke προμηθευόταν μέχρι πρότινος ο όμιλος Metro, αλλά οι παραγγελίες σταμάτησαν, όπως δηλώνει εκπρόσωπος της επιχείρησης. Αλλαντικά Wilke είχε προμηθευθεί για τα εστιατόριά της και η γνωστή αλυσίδα επίπλων ΙΚΕΑ, όπως επιβεβαίωσε προ ημερών εκπρόσωπός της, για να διευκρινίσει ότι «έχει σταματήσει η πώληση όλων των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας».

Για τον καταναλωτή δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός των προϊόντων Wilke, καθώς πολλά από αυτά διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες χονδρικής ή σούπερ μάρκετ με άλλα εμπορικά σήματα. Προ ημερών οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μία λίστα με τα εξής σήματα που, όπως επισημαίνουν, περιέχουν προϊόντα Wilke: Haus am Eichfeld, Metro Chef, Service Bund Servisa, CASA, Pickosta, Sander Gourmet, Rohloff Manufaktur, Schnittpunkt, Korbach, ARO, Findt, Domino. Η μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch απαιτεί να γίνουν γνωστοί όλοι οι πελάτες της Wilke και απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη, αν αυτό δεν γίνει σε εύθετο χρόνο. Ο επικεφαλής της Foodwatch Μάρτιν Ρίκερ, σε συνέντευξή του, αφήνει να εννοηθεί ότι προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας είχαν διατεθεί σε πολλά εστιατόρια, καντίνες επιχειρήσεων ή νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία. Η εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της αλλαντοποιίας Wilke εξάγονταν σε 26 χώρες.

  • Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής Panorama για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Έσσης (HR) στο εργοστάσιο της Wilke υπήρχαν και άλλα προβλήματα: Ρουμάνος εργάτης που είχε έρθει πριν από τρεις μήνες στη Γερμανία για να εργαστεί στο συγκεκριμένο εργοστάσιο καταγγέλλει ότι εργαζόταν “σχεδόν δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ή επτά μέρες την εβδομάδα”, όπως και άλλοι συμπατριώτες του, ακόμα και μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν οι Γερμανοί εργαζόμενοι έφευγαν από το εργοστάσιο. Η κατάσταση μισθοδοσίας του συγκεκριμένου εργαζόμενου, πάντως, έχει καταγράψει …318,25 ώρες εργασίας τον μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την παραγωγή αλλαντικών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ο Ρουμάνος εργάτης υποστηρίζει ότι κάποιοι ανακάτευαν σάπιο με καθαρό κρέας, στη συνέχεια το πασπάλιζαν με μπαχαρικά και χρωστικές ύλες για να μη γίνεται αισθητή η μυρωδιά του χαλασμένου κρέατος, ενώ αλλοίωναν και την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Πάντως, ρεπορτάζ της εφημερίδας Merkur, που επικαλείται πληροφορίες των ελεγκτών, κάνει λόγο για “χαλασμένο κρέας, μούχλα και δυσωδία” σε υπόγειο της αλλαντοποιίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.