Για «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ» και συνεπώς το επερχόμενο τέλος του μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό The Economist αποδίδοντάς τον στην αμερικανική αποδέσμευση από τις αμυντικές ανάγκες του Συμφώνου και στην συμπεριφορά της Τουρκίας που εισβάλει σε άλλες χώρες και πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να μπορεί η βορειοατλαντική συμμαχία να την εμποδίσει.
«Πρέπει τώρα να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης της Άμυνας, καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές του Δεκεμβρίου.
«Δεν υπάρχει κανείς συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ».
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν αναρωτιέται ιδιαιτέρως για το μέλλον του Άρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών μελών της Συμμαχίας, εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.
«Τι θα είναι αύριο το Αρθρο 5; Εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα την συνδράμουμε; Αυτό είναι μία πραγματική ερώτηση», λέει.
«Εχουμε δεσμευθεί να πολεμήσουμε κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το παράδοξο είναι ότι η αμερικανική απόφαση και η τουρκική επίθεση και στις δύο περιπτώσεις έχουν ένα και το αυτό αποτέλεσμα: θυσιάζουν τους επί του πεδίου εταίρους μας που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».
Το η Γαλλία ένα εκ των σημαντικότερων μελών της Συμμαχίας και ουσιαστικά η τέταρτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη εκφράζει δια του Γάλλου προέδρου έντονη αμφισβήτηση για τον ρόλο του ΝΑΤΟ είναι προάγγελος πολύ σημαντικών εξελίξεων.
Η δήλωσή του αυτή συσχετίζεται με μια άλλη που έκανε τον περασμένο Αύγουστο κατά την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν:
«Η Ρωσία είναι βαθιά ευρωπαϊκή. Πιστεύουμε σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και σε μια Ευρώπη από τη Λισαβώνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ».
Τελικά η δήλωση δεν ήταν τυχαία. Η Γαλλία έχει αρχίσει να θεωρεί την Ρωσία βασικότερη σύμμαχο για την ασφάλειά της παρά τις ΗΠΑ. Άλλωστε η Ρωσία βρίσκεται στην ίδια ήπειρο.
Το ζήτημα της Τουρκίας και η στάση των ΗΠΑ απέναντι στους πρώην συμμάχους των Κούρδων SDF έχει κάνει πολλές χώρες να αναθεωρήσουν την στάση τους για το μέλλον…