Ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση μειοψηφίας που ελέγχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του φιλορώσου προέδρου, Ιγκόρ Ντοντόν, έδωσαν οι βουλευτές στη Μολδαβία, δύο ημέρες μετά την κατάρρευση της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.
Η Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια διαδοχικές κυβερνητικές και πολιτικές κρίσεις, κυρίως με φόντο εντάσεις ανάμεσα σε φιλορωσικά και φιλοδυτικά κόμματα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο δεν διαθέτει παρά 36 βουλευτές στο 101μελές Κοινοβούλιο, μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση χάρη στην υποστήριξη 27 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος που ίδρυσε ο εξόριστος ολιγάρχης, Βλαντ Πλαχότνιουκ.
Πάντως, οι τελευταίοι αρνήθηκαν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό.
Συνολικά 62 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας είναι ένας 47χρονος τεχνοκράτης, Ίον Κίτσου. Έξι από τα ένδεκα μέλη της είναι πρώην σύμβουλοι του Ντοντόν.
Η φιλοευρωπαία πρωθυπουργός, Μάια Σάντου, η οποία βρισκόταν στην εξουσία από τον Ιούνιο, καθαιρέθηκε την Τρίτη (12/11) έπειτα από την υπερψήφιση πρότασης μομφής, με φόντο τη μάχη γύρω από τον διορισμό ενός γενικού εισαγγελέα στη χώρα αυτή που πλήττεται από ενδημική διαφθορά.
Ο Ιγκόρ Ντοντόν
Ο νέος πρωθυπουργός, Ίον Κίτσου, δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πτυχιούχος στα οικονομικά, είχε αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας και από τον Δεκέμβριο 2018 έως τον Ιούνιο 2019 είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών κυβέρνησης με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα.
Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο, Βίκτορ Τσιομπάνου, ο οποίος ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τον διορισμό του Κίτσου «η Μολδαβία επέστρεψε σε ρωσική τροχιά».
«Είναι προφανές πως οι σοσιαλιστές χρησιμοποίησαν τη φιλοευρωπαϊκή συμμαχία ACUM και τους εταίρους της για να απομακρύνουν από την εξουσία τον Πλαχότνιουκ, τον οποίο δεν μπορούσαν να διαχειριστούν μόνοι. Αφού εξαλείφθηκε αυτή η απειλή, γύρισαν την πλάτη στους εταίρους τους», πρόσθεσε.
Η Σάντου είχε ανέβει στην εξουσία μετά τον σχηματισμό ενός πρωτοφανούς συνασπισμού ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς, ο στόχος του οποίου ήταν να απομακρύνει από την εξουσία τον Πλαχότνιουκ, ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο που κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι ελέγχει από τα παρασκήνια τη Μολδαβία.