«Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». Η φράση αυτή ταιριάζει γάντι για τον εξευτελισμό που υπόκεινται η χώρα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών,την οποία υπέγραψε ο Α.Τσίπρας κι εφαρμόζει κατά γράμμα το Κ.Μητσοτάκης.
Η κατάσταση θυμίζει -τηρουμένων των αναλογιών- την «ομηρία» στο Αιγαίο, αφού για οποιαδήποτε ελληνική κίνηση οι Σκοπιανοί έχουν πλέον λόγο.
Η ανάπτυξη και η προώθηση του moto «Macedonia the GReat» που εγκαινιάζει η Ελλάδα στο πλαίσιο προώθησης των εμπορικών προϊόντων από την Μακεδονία,ενόχλησε το σκοπιανό ΥΠΕΞ που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί παρ όλο που το νέο σήμα είναι ένα σκέτο «Μ».
Οι Σκοπιανοί δεν ανέχονται ούτε στα ψιλά γράμματα να αναφέρεται το όνομα Μακεδονία και θεωρούν πως έπρεπε να είχαμε ζητήσει την άδειά τους για να το χρησιμοποιήσουμε.
Δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα, αναφέρουν πως το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο που δεν ενημερώθηκε για την πρόθεση της Ελλάδας, ν’ αναπτύξει και να προωθήσει το συγκεκριμένο εμπορικό σλόγκαν, επισημαίνοντας πως “η πράξη υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη”.
Το σκοπιανό ΥΠΕΞ, ζητάει από την Αθήνα να μη λειτουργεί μονομερώς ώστε να μην υπονομεύεται το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Εκτιμούμε ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να προσεγγίζονται μέσω του διαλόγου και με συμβουλευτική και εξειδικευμένη βοήθεια διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων για εμπορικές ονομασίες, εμπορικά σήματα και προστασίας σημάτων. Η μονομερής προσέγγιση θα μπορούσε να υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει το ΥΠΕΞ των Σκοπίων.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως το «Macedonia the GReat» παρουσιάστηκε προσωπικά από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν τη συνάντηση του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη.
Δυστυχώς οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν αντιληφθεί πως στις σχέσις μεταξύ κρατών ισχύει το «όσο δίνεις έδαφος τόσο ο άλλος ζητάει περισσότερο». Φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα το πάθημα με τις τουρκικές διεκδικήσεις και το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται και στις σχέσεις μας με τα Σκόπια.