Η διπλωματική διαμάχη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τον τότε πολωνό πρέσβη στη ναζιστική Γερμανία Γιόζεφ Λίπσκι «μπάσταρδο» και «αντισημιτικό γουρούνι» για την υποστήριξή του στις ιδέες του Χίτλερ σχετικά με τους Εβραίους.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανεβάζει τους τόνους στην κόντρα με τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι το Σύμφωνο Μη Επίθεσης Μολότοφ – Ρίμπεντροπ μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης ήταν στην πραγματικότητα μια «στρατιωτική συμμαχία».

«Υπογεγραμμένο στις 23 Αυγούστου 1939, το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ δεν ήταν “Σύμφωνο Μη Επίθεσης ”. Ήταν μια πολιτική και στρατιωτική συμμαχία, η οποία διαίρεσε την Ευρώπη σε δύο σφαίρες επιρροής», ανέφερε ο Πολωνός Πρωθυπουργός σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην ιστοσελίδα της πολωνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι, «η Σοβιετική Ένωση και το Τρίτο Ράιχ συνεργάζονταν στενά συνεχώς» και μόνο χάρη στη «συνενοχή της Μόσχας στη διαίρεση της Πολωνίας» οι Ναζί κατάφεραν στη συνέχεια να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της Ευρώπης.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναφορές του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την περίοδο εκείνη της ιστορίας που οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «έλεγε ψέματα» για την Πολωνία «σε πολλές περιπτώσεις» και το έκανε «σκόπιμα». Κατηγόρησε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο ότι «προσπαθεί να επαναφέρει» τον σταλινισμό στη Ρωσία.

Η διαμάχη για τον Πολωνό πρέσβη

Τα σχόλια του Μοραβιέτσκι αποτελούν το τελευταίο «χτύπημα» στη διαμάχη που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη μεσοπολεμική ηγεσία της Πολωνίας για συμπόρευση με τους Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 24 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ο Πολωνός πρεσβευτής στη ναζιστική Γερμανία, Γιόζεφ Λίπσκι, είχε υποσχεθεί κάποτε να χτίσει στον Αδόλφο Χίτλερ «ένα όμορφο μνημείο στη Βαρσοβία», αν πετύχαινε με τα σχέδιά του να απελάσει όλους τους Εβραίους της Γερμανίας στην Αφρική.

«Αυτός ο μπάσταρδος! Αυτό το αντισημιτικό γουρούνι», είπε ο Πούτιν. «Ήταν πλήρως αλληλέγγυος με τον Χίτλερ στο αντιεβραϊκό, αντισημιτικό του συναίσθημά».

Τα σχόλια του Πούτιν ήταν μέρος μιας ομιλίας στην οποία σχολίασε τις φερόμενες προσπάθειες των δυτικών χωρών να διαστρεβλώσουν την ιστορία και να ξεχάσουν τις απόπειρες του Κόκκινου Στρατού να απελευθερώσει την Ευρώπη από τον ναζισμό.

Μόνο στην Πολωνία, περίπου 600.000 σοβιετικά στρατεύματα έχασαν τη ζωή τους μεταξύ του 1944 και του 1945 για να ελευθερώσουν τη χώρα από τους Ναζί.

Τα σχόλια του Πούτιν ώθησαν την κυβέρνηση της Πολωνίας να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στη Βαρσοβία με αποτέλεσμα να λάβει χώρα μια «σκληρή αλλά ομαλή» ανταλλαγή απόψεων.

Αντικρουόμενες απόψεις περί ιστορίας

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές της Πολωνίας προσπάθησαν να κατηγορήσουν τη Σοβιετική Ένωση αλλά και τον επίσημο νομικό διάδοχο της, τη Ρωσία, για την έναρξη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Ως αποδεικτικό στοιχείο, οι πολωνικές αρχές επικαλούνται το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ.

Μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της συνθήκης, η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, αφότου η κυβέρνηση της Πολωνίας εγκατέλειψε τη χώρα, οι σοβιετικές δυνάμεις βρέθηκαν στην ανατολική Πολωνία και προσάρτησαν εδάφη στην ανατολική Πολωνία, τα οποία είχε καταλάβει η Βαρσοβία κατά τη διάρκεια του Πολωνό – Σοβιετικού πολέμου του 1919-1921.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Sputnik.gr