Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για την εξόντωση του Κασέμ Σολεϊμανί. Θετικός σε νέες επιχειρήσεις.
Του «νόμιμου και συνταγματικού» δικαιώματος των ΗΠΑ να συνεχίσει να επιτίθεται σε «Ιρανούς πληρεξούσιους», είτε στο Ιράκ είτε ακόμη και στα εδάφη του Ιράν, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.
«Θεωρούμε το Ιράν υπεύθυνο για τους “πληρεξούσιούς” του και θα διατηρήσουμε το δικαίωμα να ασκούμε αυτοάμυνα και να αναλαμβάνουμε δράση» δήλωσε, μεταξύ άλλων.
Εξήγησε δε, ότι στην πρόσφατη επιχείρηση εξόντωσης του Κασέμ Σολεϊμανί, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε χρήση του Άρθρου 2 του Συντάγματος, το οποίο εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εμπλακεί μονομερώς σε στρατιωτικές ενέργειες, εφόσον προηγηθεί επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, των αμερικανικών εδαφών ή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε τη στήριξή του στην αμερικανική επιχείρηση για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, παραπέμποντας «σ΄ αυτά που είχε ήδη κάνει και σ’ αυτά που σχεδίαζε να πράξει».
«Ο Σολεϊμανί είχε στα χέρια του το αίμα εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε μία στροφή της αμερικανικής ρητορικής, περιέγραψε τη δολοφονία Σολεϊμανί ως μέρος μιας «ευρύτερης στρατηγικής» για την αποτροπή του Ιράν και των υπόλοιπων αντιπάλων των ΗΠΑ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ και η ομάδα εθνικής ασφάλειας επαναθέτουν στο επίκεντρο την πολιτική της “αποτροπής” εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Εξήγησε δε, ότι η σημασία της «αποτροπής» δεν αφορά μόνο το Ιράν. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποθαρρύνουμε τους εχθρούς και να υπερασπιστούμε την ελευθερία».
«Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα της δουλειάς του προέδρου Τραμπ, προκειμένου να καταστήσει τον στρατό μας πιο ισχυρό από ποτέ».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι η απόσυρση από τη Συνθήκη INF και οι ναυτικές ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα αποτελούν παραδείγματα της αμερικανικής αποτρεπτικής πολιτικής απέναντι στη Μόσχα και το Πεκίνο, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση του Μάικ Πομπέο συνιστά μια ουσιώδη μεταστροφή του δημόσιου λόγου της αμερικανικής πολιτικής σκηνής στο πλαίσιο της πρόσφατης δολοφονίας του Κασέλ Σολεϊμανί.
Κι αυτό διότι μέχρι πρότινος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυριζόταν ότι η εξόντωση του Ιρανού στρατηγού οφειλόταν σε «σειρά άμεσων επιθέσεων που σχεδίαζε ο ίδιος».