Η ΜΚΟ Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, HRW), που εδρεύει στις ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα μια επικριτική έκθεση για την κινεζική κυβέρνηση καλώντας την διεθνή κοινότητα να προσπαθήσει να εμποδίσει «την πιο βάρβαρη και επίμονη καταπίεση που έχει σημειωθεί στην Κίνα για δεκαετίες», όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή της του 2020.
Την Κυριακή απαγορεύτηκε στον διευθυντή της οργάνωσης Κένεθ Ροθ η είσοδος στο Χονγκ Κονγκ, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει την έκθεση, η οποία αναφέρεται στην κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, αλλά επικεντρώνεται στην Κίνα.
Η έκθεση καταδικάζει την μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων από το Πεκίνο στην περιοχή Σιντζιάνγκ και προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Κίνας και οι προσπάθειες να λογοκρίνει ανθρώπους στο εξωτερικό συνιστούν μια «υπαρξιακή απειλή προς το διεθνές σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων προς την Κίνα.
«Αν δεν προσβληθούν οι ενέργειες του Πεκίνου προμηνύεται ένα δυστοπικό μέλλον, στο οποίο κανένας δεν θα είναι στο απυρόβλητο απέναντι στους κινέζους λογοκριτές και το διεθνές σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι τόσο αποδυναμωμένο που πλέον δεν θα λειτουργεί ελεγκτικά απέναντι στην κυβερνητική καταπίεση», ανέφερε ο Ροθ στην έκθεση.
Τον περασμένο μήνα η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων επί της HRW και άλλων αμερικανικών ΜΚΟ ως αντίμετρο στην απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει τον Νοέμβριο ομόφωνα ένα σχέδιο νόμου υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο βαπτίστηκε Νόμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Το νομοσχέδιο αυτό απειλεί την Κίνα με κυρώσεις για περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ενθαρρύνουν τη βία που συνδέεται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Ο Ροθ αρνείται την κατηγορία.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν ευρέως αποδώσει στα fake news και στη δυτική ανάμειξη τις σαρωτικές νίκες πολιτικών επί των προσκείμενων στο Πεκίνο υποψηφίων στις εκλογές στην Ταϊβάν και στο Χονγκ Κονγκ.
Στην έκθεση της HRW, που παρουσιάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη χθες, αναφερόταν ότι η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε «υπερβολική βία» και έχει «αυξήσει τους περιορισμούς επί της ελευθερίας του συνέρχεσθαι”» εκεί. Επίσης ασκεί κριτική στην επικεφαλής της πρώην βρετανικής αποικίας και προσκείμενης στο Πεκίνο Κάρι Λαμ επειδή αρνήθηκε να διατάξει επείγουσα έρευνα για την αστυνομική βία.
Αντίδραση από το Πεκίνο
Το Πεκίνο έχει στο παρελθόν επικρίνει την HRW για τις έρευνές της σχετικά με την τεχνολογία παρακολούθησης και με τα στρατόπεδα «επανεκπάιδευσης» στην Σιντζιάνγκ. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι σχεδόν ένα εκτομμύριο Ουιγούροι έχουν στο παρελθόν συλληφθεί στην Σιντζιάνγκ.
Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες περί κακομεταχείρισης των Ουιγούρων ή άλλων στην Σιντζιάνγκ υποστηρίζοντας ότι τους εκπαιδεύει επαγγελματικά για να συμβάλλουν στην εκρίζωση του ισλαμικού εξτρεμισμού και αυτονομισμού και για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.
Η Κίνα υπήρξε ανέκαθεν ευαίσθητη σε κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τον τελευταίο χρόνο αντικρούει όλο και πιο δυναμικά την κριτική που κατά καιρούς απειλεί να εκτροχιάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
«Για να αποφύγει την κριτική η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί με όλο και εντονότερο τρόπο να χρησιμοποιήσει την οικονομική και την διπλωματική ισχύ της για να σιγάσει τις επικριτικές φωνές στο εξωτερικό και να υπονομεύσει τους διεθνείς οργανισμούς που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Ροθ σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη.
«Ο (αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ) Τραμπ έχει χάσει την αξιοπιστία του επειδή συχνά συντάσσεται με τους φιλικούς προς αυτόν αυταρχικούς ηγέτες, αντί να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζουν. Η ΕΕ έχει εκτραπεί εξαιτίας του Brexit, παρεμποδίζεται από τα εθνικιστικά μέλη της, είναι διχασμένη στο θέμα της μετανάστευσης και το αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύεται συχνά να υιοθετήσει μια ισχυρή κοινή φωνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλες κυβερνήσεις απλά εξαγοράζονται (από την Κίνα)».
Ο κινέζος διπλωμάτης Σινγκ Σισένγκ απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνέντευξης Τύπου λέγοντας ότι η Κίνα απορρίπτει πλήρως την έκθεση της HRW χαρακτηρίζοντάς την κατασκευασμένη και μεροληπτική.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι τόσο η έκθεση της Human Rights Watch όσο και της ΜΚΟ Freedom House, η οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα παρόμοια έκθεση που επικεντρώνεται στην ανάμειξη του Πεκίνου στα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, είναι μεροληπτικές και διαστρεβλώνουν τα γεγονότα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.