Την έντονη δυσαρέσκεια της Καγκελαρίας έχει προκαλέσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ARD, η διαρροή λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιστολής του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Γιοζέπ Μπορέλ, στην οποία αναφέρεται ότι περικόπτονται τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας της.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, αναμένεται διευκρινιστική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η απόφαση των περικοπών κατά 75%, ως «απάντηση» για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία, είχε ήδη ληφθεί κατά το προηγούμενο έτος και επρόκειτο να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού.
Το ARD επισημαίνει ότι στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία διέρρευσε το Σάββατο στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke, ο κ. Μπορέλ δεν δηλώνει κάτι καινούργιο. Χαρακτηρίζει μάλιστα την ενέργειά του ως «μη-διπλωματική» και τονίζει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν η δημοσιοποίηση της επιστολής γινόταν μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
«Η αδεξιότητα του Μπορέλ προκάλεσε εκνευρισμό στην Καγκελαρία», αναφέρει το ρεπορτάζ και σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχετική ανακοίνωση προκειμένου «να ηρεμήσει τα πνεύματα».
Η κατεύθυνση θα είναι ότι ναι μεν περικόπτονται τα κονδύλια για την Τουρκία, αλλά όχι εκείνα που προορίζονται για τη στήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, παρά μόνο όσα προορίζονταν για συγκεκριμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Η απόφαση δεν θα επηρεάσει επίσης τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD) ευρωβουλευτής Ντίτμαρ Κέστερ χαρακτήρισε τις περικοπές απολύτως δικαιολογημένες, καθώς, όπως λέει, η Τουρκία του Ερντογάν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ, βλάπτει το κράτος δικαίου όταν διευρύνει τις εξουσίες του Προέδρου και παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, όταν εισβάλει στη βόρεια Συρία και πολεμά εκεί κατά των Κούρδων.
Ο ίδιος ευρωβουλευτής τονίζει ακόμη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τέτοια βήματα οξύνουν την ένταση στην περιοχή. «Αλλά πρέπει να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι δεν θίγονται οι οικονομικοί πόροι για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», προσθέτει.