Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε δίκιο όταν προειδοποίησε για τη μεταναστευτική κρίση το 2015 και ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε, που περιλάμβανε την κατασκευή ενός φράχτη και την απόρριψη της μετανάστευσης, θεωρείται τώρα ως η σωστή επιλογή απόψεων άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, αναφέρει ο αρθρογράφος Christian Ortner γράφει στην συντηρητική αυστριακή ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Die Presse.
“Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χειριστεί το 2015 [την κρίση της μετανάστευσης] όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, θα είχε αποτρέψει την Ευρώπη από την άνοδο του ακραίου εθνικισμού, από δεκάδες ισλαμιστικές επιθέσεις και πολλά συναφή έξοδα”, γράφει ο Ortner.
Ο αυστριακός αρθρογράφος πιστεύει ότι ο Orbán αξίζει μια συγγνώμη από τον πρώην Αυστριακό καγκελάριο Werner Faymann, ο οποίος, το 2015, όταν η Ουγγαρία άρχισε να φτιάχνει έναν φράκτη στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, συνέκρινε την ουγγρική κυβέρνηση με το καθεστώς του Χίτλερ λόγω του χειρισμού της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο Ούγγρος ηγέτης αξίζει επίσης μια συγγνώμη από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τώρα υποστηρίζει την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων, αλλά το 2015 ισχυρίστηκε ότι ένα τέτοιο καθήκον θα ήταν ανέφικτο και αλαζονικά κατέκρινε τον Orbán.
Πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν οι επικριτές του Όρμπαν. Ο Gerald Knaus, ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας, έγραψε στο Twitter πως ο Ορμπάν, χρησιμοποίησε την έκρηξη του κοροναϊού ως δικαιολογία για την κατάργηση του δικαιώματος ασύλου στην Ουγγαρία,
Στην πραγματικότητα: “Η Ουγγαρία έχει αναστείλει επ ‘αόριστον την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο σε συνοριακούς χώρους διέλευσης λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τη διάδοση του COVID-19. Παρατηρούμε μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ του coronavirus και των παράνομων μεταναστών”, δήλωσαν οι ουγγρικές αρχές. Στην Ουγγαρία, πάντως, δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κρούσματα κοροναϊού. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών ταξιδεύουν στην Ουγγαρία από το Ιράν ή μέσω του Ιράν. Η πλειοψηφία των πρόσφατων αφίξεων δεν είναι Σύριοι, είναι κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν.