Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα υποταχθεί στον πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πηγές με γνώση της πολιτικής της Μόσχας. Η άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών για το πετρέλαιο απειλεί να ωθήσει την τιμή του Brent κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα υποταχθεί στον πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για εκβιασμό από τη Σαουδική Αραβία, πράγμα που σηματοδοτεί τη συνέχεια του πολέμου τιμών επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Η άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ των δύο κολλοσών στις εξαγωγές – και πρώην συμμάχων του ΟΠΕΚ + – απειλεί να ωθήσει την τιμή του βαρελιού κάτω από τα 20 δολάρια, αλλά η Μόσχα δεν θα είναι η πρώτη που θα κάνει πίσω και θα επιδιώξει ανακωχή, δήλωσαν άτομα με γνώση των θέσεων της κυβέρνησης.
Η αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία μετά τη στάση της Ρωσίας για παράταση της ροής στα ίδια επίπεδα και όχι επιπλέον μείωση της για να διατηρηθεί η τιμή, δημιούργησε ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με την τιμή του πετρελαίου να βυθίζεται.
Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο οικονομικός αντίκτυπος από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση Πούτιν έχει ξοδέψει πολλά χρόνια για να δημιουργήσει αποθέματα απέναντι σε μία τέτοιου είδους κρίση. Αν και η Ρωσία δεν πίστευε ότι το Ριάντ θα ξεκινούσε ένα τέτοιο πόλεμο, το Κρεμλίνο είναι αισιόδοξο ότι θα αντέξει περισσότερο από το Ριάντ.
«Ο Πούτιν είναι γνωστό ότι δεν υποκύπτει στην πίεση» δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντίκιν, πρόεδρος του ινστιτούτου παγκόσμιας οικονομίας και διεθνών σχέσεων της Μόσχας -ένα think tank που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας. «Έχει ήδη αποδείξει ο Πούτιν ότι είναι έτοιμος για σκληρή μάχη για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας αλλά και το πολιτικό του image» πρόσθεσε.
Γενικά, υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Πούτιν είναι ικανός να μην υποχωρήσει ακόμα και αν αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές απώλειες, δήλωσαν άτομα με γνώση των πολιτικών της Μόσχας.
Πάντως, οι αγορές εξετάζουν και περιμένουν ποια από τις δύο πλευρές θα ζητήσει ανακωχή. Το Brent έχει πέσει από τα 50 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Μαρτίου, στο χαμηλό των 24,52 δολαρίων ανά βαρέλι.
Ωστόσο, οι απώλειες για τη Ρωσία είναι ήδη ορατές, τόσο σε επίπεδο νομίσματος αλλά και σε επίπεδο ύφεσης της οικονομίας της. Ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας στηρίζεται στο ότι η τιμή του βαρελιού θα βρίσκεται πάνω από τα 40 δολάρια, επομένως η πιθανότητα ύφεσης είναι ορατή.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση επανασχεδίασε την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας που είχε εξαγγείλει.
Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τον πόλεμο ως «μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι θα αναμειχθεί την κατάλληλη στιγμή. Σύμφωνα με την WSJ, ο Λευκός Οίκος εξετάζει ένα πακέτο δασμών κατά της Ρωσίας με σκοπό να πιέσει για τις τιμές προς τα πάνω. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο έχει δείξει αδιαλλαξία στις κινήσεις του.
Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, η τιμή του West Texas σημείωσε άνοδο.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δικαιολόγησε τους ενδεχόμενους δασμούς ως μέτρο «ρωσοφοβίας». Η χώρα δεν είναι σε πόλεμο με κανένα και πάντα είναι έτοιμοι να κάτσει στο τραπέζι για συνομιλίες, «ειδικότερα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε.
Νωρίτερα από τις δηλώσεις του, μάλιστα, μίλησε για τη θέληση της Μόσχας να δει τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται.
Η ομάδα του Πούτιν αναμένει ότι η κατάρρευση των συνομιλιών του ΟΠΕΚ + θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών, δήλωσαν ανώνυμες πηγές. Η ρωσική ηγεσία ήταν έτοιμη για βύθιση τόσο χαμηλή όσο τα $20 και αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες με χαλαρό τρόπο, πρόσθεσαν οι πηγές.
Ωστόσο, με την εθνική οικονομία να αιμορραγεί, «η Ρωσία έχει αρκετό ρεαλισμό και την κοινή λογική να μην αρνηθεί τις συνομιλίες», με τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ, δήλωσε ο Ντίνκιν.
Το Κρεμλίνο είναι ακόμα ανοικτό στη συνεργασία με τον ΟΠΕΚ, αλλά με τους δικούς του όρους. Η ρωσική πρόταση – που απορρίφθηκε από τους Σαουδάραβες – ότι ο ΟΠΕΚ + να διατηρήσει τις υπάρχουσες περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του Ιουνίου παραμένει, δήλωσαν δύο από τις πηγές.
Για οποιαδήποτε συζήτηση με το βασίλειο του Κόλπου για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, τόσο η Ρωσία όσο και η Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί να κάνουν κάποια βήματα πρώτα βήματα, δήλωσε η Elina Ribakova, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.
Η σημερινή θέση της Ρωσίας είναι απίθανο να το επιτύχει αυτό.
«Είναι απίθανο η Σαουδική Αραβία να συμφωνήσει με τη ρωσική πρόταση για επέκταση των σημερινών περικοπών», δήλωσε ο Ντμίτρι Μαριντσένκο, ανώτερος διευθυντής της Fitch Ratings Ltd. «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ρωσία κέρδισε» κατέληξε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.