Μετά από μια ολοήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας παρατηρήθηκε πως εκατομμύρια Ινδών παραμένουν σε καραντίνα εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.
Και τώρα, οι ανησυχητικές εικόνες συνεχίζονται στην Ινδία, καθώς όπου υποπτεύονται πως υπάρχουν κάποιοι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό τους σφραγίζουν στο χέρι, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ίδιοι άνθρωποι παρακολουθούνται επίσης χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα και τα προσωπικά τους δεδομένα προκειμένου η κυβέρνηση να βοηθήσει στην επιβολή της απομόνωσης. Η προσπάθεια παρακολούθησης εγείρει προφανή ερωτήματα τόσο για την ιδιωτικότητα όσο και για τη μαζική επιτήρηση.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στην Ινδία και υπήρξαν τέσσερις επίσημοι θάνατοι από χθες. Ωστόσο, οι υπάλληλοι συνεχίζουν να αναφέρουν περιπτώσεις ατόμων που εγκαταλείπουν την καραντίνα.
Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να ξεκινήσει να σφραγίζει το χέρι, χρησιμοποιώντας ανεξίτηλη μελάνη. Τα σφραγίσματα χρησιμοποιούνται για άτομα που φθάνουν σε αεροδρόμια στο δυτικό κράτος της Μαχαράστρα και στο νότιο κράτος της Καρνάτακα. Τα σφραγίσματα δείχνουν την ημερομηνία που ένα άτομο πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι.
Ο δικηγόρος του Ανώτατου Δικαστηρίου N S Nappinai δήλωσε: «Όταν άκουσα για πρώτη φορά τη σφράγιση στη Βομβάη, σκέφτηκα ότι ήταν ψεύτικα νέα, καταλαβαίνω την ανησυχία αλλά πρέπει να ανασταλούν τα θεμελιώδη δικαιώματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή; “
Η ινδική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα πολιτών και κρατήσεων από αεροπορικές εταιρείες για την παρακολούθηση ατόμων.
Η Archana Valzade, στη γραμματεία του τμήματος υγείας της Maharashtra, δήλωσε: “Βρήκαμε ανθρώπους που είχαν σφραγιστεί και ταξίδευαν, είχαν υπογράψει μια δήλωση ότι δεν θα ταξιδεύουν επειδή θα μπορούσαν να είναι φορείς του κορωνοϊού. Η σφράγιση είναι απαραίτητη και πολύ χρήσιμη για τη μείωση της εξάπλωσης. “
Ο Amar Fettle, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας ελέγχου των στην Κεράλα, δήλωσε: “Οι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε καραντίνα και ήταν μια πρόκληση να τους εντοπίσουμε, αλλά έχουμε σχηματίσει εκατοντάδες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών για να παρακολουθήσουν και να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι ακολουθούν τους κανόνες”.