Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα ll Sole 24 Ore, δίνει ένα πρωτοφανές μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ πως αν δεν βοηθήσει επιτρέποντας την έκδοση ευρωομολόγου «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα χάσει τον λόγο ύπαρξής του», απειλώντας ουσιαστικά με διάλυση της ΕΕ.

Αυτό ήταν το δεύτερο αυστηρό μήνυμα στο Βερολίνο μέσα σε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ την γερμανική στάση καυτηρίασε έμμεσα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχθές.

Είναι πραγματικά απίστευτο, αλλά η αδιαλλαξία του Βερολίνου, το οποίο θέλει να έχει ηγετικό ρόλο χωρίς «να βάζει το χέρι στην τσέπη», κρατώντας την υπόλοιπη Ευρώπη στην λιτότητα, έχει φτάσει την ΕΕ ένα βήμα πριν την αποσύνθεση.

«Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας», εκτιμά ο πρωθυπουργός από τις στήλες της εφημερίδας αναφοράς των οικονομικών και χρηματιστικών κύκλων. «Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα ‘European Recovery and Reinvestment Plan’ (σ.σ.: στα αγγλικά στη συνέντευξη) που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, «περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, «επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης».

«Αντιπροσωπεύω μια χώρα που υποφέρει πολύ και δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου υπεκφυγές», τονίζει, την ώρα που η Ιταλία καταγράφει πάνω από 9.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας στη χερσόνησο. «Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές».

«Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές. Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας» προειδοποιεί.

Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «στους συναδέλφους μου που επιχειρηματολογούσαν με όρους ΕΜΣ (σ.σ.: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), απάντησα πως δεν είναι ανάγκη να εξαντληθεί, επειδή δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα», αφηγείται.

«Ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορονοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας».

Ο Τζουζέπε Κόντε βλέπει σ’ αυτό «κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την κρίση του 2008» και προσθέτει πως «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας», θέλοντας να δείξει την κρισιμότητα των στιγμών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέντευξη αυτή, ο Κόντε επιβεβαιώνει επίσης πως, μαζί με το διάταγμα που ετοιμάζει για τον Απρίλιο, «η προσπάθειά μας θα ανέλθει (…) πολύ πάνω από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των 25 δισεκατομμυρίων που έχουν ήδη αποδεσμευθεί».