ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Κορωνοϊός και οι «περίεργες» δηλώσεις για «παγκόσμια διακυβέρνηση» και νέο «παγκόσμιο όραμα»

Κορωνοϊός και οι «περίεργες» δηλώσεις για «παγκόσμια διακυβέρνηση» και νέο «παγκόσμιο όραμα»

Ο κορωνοϊός έχει φέρει στην πρώτη γραμμή και πάλι της συζήτησης για την αξία του εθνικού κράτους, την προστασία της εθνικής οικονομίας και αν δούμε από την συμπεριφορά της ΕΕ στην Ιταλία αλλά και τις δηλώσεις των Γερμανών με το «όχι» για κοινή οικονομική λύση μπροστά στα οικονομικά προβλήματα που έφερε ο κορωνοϊός την διάλυση των ψευδαισθήσεων για μια κοινή Ευρώπη.

Όμως αν και βλέπουμε τα προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντούτοις τις τελευταίες ημέρες αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι η λύση είναι μια… παγκόσμια κυβέρνηση.

Και μάλιστα το σημερινό «βελούδινο» πραξικόπημα στην Βραζιλία ίσως μας δείχνει το μέλλον αυτών που αντιδρούν αλλά και αντιδράσεις.

Σε άρθρο του στη Wall Street, που δημοσιεύει η Daily Mail, ο πρώην Αμερικανός πολιτικός και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, προβλέπει δύσκολες στιγμές για την παγκόσμια οικονομία αλλά και μιλάει για ένα νέο παγκόσμιο όραμα.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Κίσινγκερ προτείνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τον έλεγχο των λοιμώξεων και ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέα εμβόλια για να δοθούν σε μεγάλους πληθυσμούς.

Τα σημαντικότερα σημεία από το άρθρο του:

Όταν τελειώσει η πανδημία, πολλά θεσμικά όργανα των χωρών θα θεωρηθούν ότι έχουν αποτύχει. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος μετά τον κορονοϊό. Οι ηγέτες ασχολούνται με την κρίση σε μεγάλο βαθμό σε εθνικό επίπεδο, αλλά τα αποτελέσματα της επιθετικότητας του ιού δεν αναγνωρίζουν σύνορα.

Ενώ η επίθεση στην ανθρώπινη υγεία – ελπίζουμε – θα είναι προσωρινή, οι πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις που εξαπολύθηκαν θα μπορούσαν να διαρκέσουν για γενιές. Καμία χώρα, ούτε καν οι ΗΠΑ, μπορεί να ξεπεράσει τον ιό με καθαρά εθνική προσπάθεια. Η αντιμετώπιση των αναγκών της στιγμής πρέπει τελικά να συνδυαστεί με ένα παγκόσμιο όραμα και πρόγραμμα συνεργασίας.

Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το χειρότερο.

Βασιζόμενος στα μαθήματά του από την ανάπτυξη του σχεδίου Marshall και του Manhattan project, ο Henry Kissinger πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν σημαντική προσπάθεια σε τρεις τομείς.

Οι ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μάθει σημαντικά διδάγματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι πιο περίπλοκη. Η οικονομική επίδραση του κορονοϊού είναι, πρωτοφανής στην παγκόσμια ιστορία. Και τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η κοινωνική απομάκρυνση και το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων, συμβάλλουν στον οικονομικό σοκ.

Τα προγράμματα θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν να βελτιώσουν τις επιπτώσεις του επικείμενου χάους στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Οι δημοκρατίες του κόσμου πρέπει να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τις αξίες του διαφωτισμού. Οποιαδήποτε υποχώρηση από αυτό το μοντέλο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις.

Πήγαμε από τη μάχη του αβύσσου σε έναν κόσμο αυξανόμενης ευημερίας και ενισχυμένης ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τώρα ζούμε μια ιστορική εποχή.

Η ιστορική πρόκληση για τους ηγέτες είναι να διαχειριστούν την κρίση οικοδομώντας το μέλλον. Η αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη φωτιά στον κόσμο.”

Βρετανός Δικαστής για αποφάσεις περιορισμού: «Υπερβολικές οι αστυνομικού τύπου αντιδράσεις»

Σε συνέντευξη του στο βρετανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, όπως αναφέραμε εδώ, ένας από τους πιο αξιόπιστους νομικούς της χώρας ο Λόρδος Sumption κάνει λόγο για “μια υστερική ολίσθηση της χώρας σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος”.

“Πρόκειται για μια επαίσχυντη αστυνομική δύναμη που παρεμβαίνει χωρίς κοινή λογική. Μια παράλογη υπερβολική αντίδραση που προκαλείται από το φόβο” υποστηρίζει ο πρώην δικαστής του Ανώτατου δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι στις κοινωνίες που χάνουν την ελευθερία τους, δεν φταίνε οι “τύραννοι” που την δεσμεύουν αλλά οι ίδιοι οι πολίτες που παραδίδουν πρόθυμα την ελευθερία τους σε αντάλλαγμα την προστασία από κάποια εξωτερική απειλή. Και η απειλή είναι συνήθως πραγματική αλλά σε υπερβολικό βαθμό. Αυτό φοβάμαι ότι αντιμετωπίζουμε και τώρα. Η πίεση για μείωση των ελευθεριών ασκείται στους πολιτικούς από τους ίδιους τους πολίτες. Θέλουν δράση.

Όμως δεν αναλογίζονται αν η δράση αυτή θα αποδώσει και αν αξίζει κανείς να πληρώσει το κόστος. Βιώνουμε τα κλασικά συμπτώματα της μαζικής υστερίας η οποία είναι μολυσματική”.

Ερωτηθείς εάν το κράτος αναλάβει περισσότερες εξουσίες από αυτές που πρέπει ως ανταπόδοση για την “ασφάλεια που παρέχει” ο Λόρδος Sumption απαντά καταφατικά.

“Ναι, αυτό είναι απολύτως αληθές. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε σε μια τέτοια περίπτωση. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι έτσι οι κοινωνίες γίνονται δεσποτικές. Τα συμπτώματα του κορωναϊού είναι σαφώς σοβαρά για ασθενείς με επικείμενα προβλήματα και ίσως και για μικρότερης ηλικίας ανθρώπους. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι: είναι αυτό αρκετά σοβαρό ώστε να δικαιολογήσει τον εγκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού μας, καταστρέφοντας την οικονομία μας για αόριστο χρονικό διάστημα, καταστρέφοντας τις επιχειρήσεις που οι έντιμοι και εργατικοί άνθρωποι χρειάστηκαν χρόνια για να δημιουργήσουν;

Μ.Τσαβούσογλου: «Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση από το ΣΑ του ΟΗΕ του οποίου η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου με άρθρο του σε αμερικανική εφημερίδα, ζητά να εισέλθει η Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μόνιμο μέλος και εν συνεχεία με αφορμή και την πανδημία του κορωνοϊού να υπάρξει μία παγκόσμια «διακυβέρνηση» από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού πρέπει να προκαλέσει μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος διακυβέρνησης το οποίο πλέον “δεν λειτουργεί”.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Times, ο Τσαβούσογλου έγραψε ότι «η εμπειρία της Τουρκίας από την προσπάθεια αντιμετώπισης της συριακής σύγκρουσης και των ανθρωπιστικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες από τον πόλεμο, οδήγησε την Άγκυρα να πιστεύει ότι το διεθνές σύστημα δεν λειτούργησε».

“Το παγκόσμιο σύστημα βρισκόταν σε ύπνωση ακόμη και όταν η ανθρωπότητα χτυπήθηκε από τον κορονοϊό”, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό ζητεί την “μεταρρύθμιση” του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κυριαρχείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του, αλλά και άλλες αλλαγές που θεωρούμε απαραίτητες για την επιδιόρθωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της απειλής από την επιδημία κορωνοϊού”, έγραψε ο Τούρκος υπουργός ενώ επαίνεσε το διεθνές φόρουμ των G20 στο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.