Αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για να πάρουν ξανά μπροστά οι οικονομίες τους καθώς η ύφεση η οποία έχουν υποστεί είναι… ισοπεδωτική.
Mπορούμε να πούμε ότι επιτέλους «χαράζει» στην Ευρώπη καθώς οι πρώτες χώρες «ανοίγουν ρολά» αν και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η επιστροφή στην «κανονικότητα» (άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο όταν θα υπάρξει πιθανότατα δεύτερο κύμα του ιού)
Σημειώνεται μάλιστα ότι η Σουηδία δεν πήρε ποτέ μέτρα πλην της απαγόρευσης του συναθροίζεσθαι πάνω από 50 άτομα!
Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ, που ανακοίνωσε τα σχέδια της για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε ο καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, «στόχος είναι από τις 14 Απριλίου να ξανανοίξουν μικρά καταστήματα εμβαδού έως 400 τ,μ. υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας».
Αν προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησής του, όπως προβλέπει το σχέδιο, τα μεγαλύτερα καταστήματα μπορεί να λειτουργήσουν από την Πρωτομαγιά και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κι άλλες υπηρεσίες από τα μέσα Μαΐου, τόνισε ο Κουρτς, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον οι πολίτες εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης το επόμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα η Δανία ανακοίνωσε σχέδια για επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και δημοτικών σχολείων από τις 15 Απριλίου εφόσον παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19.
«Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί. Αν σταθούμε ακίνητοι στη διαδρομή μπορεί να πέσουμε κι αν πάμε πολύ γρήγορα μπορεί να είναι άσχημο το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε προσεκτικά ένα βήμα μετά το άλλο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.
Η Ιταλία και η Ισπανία οι χώρες που έχουν τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό ξεκίνησαν την χαλάρωση των μέτρων στην απαγόρευση κυκλοφορίας και ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα!
Xθες Ισπανοί αστυνομικοί μοίραζαν μάσκες στο Μετρό, καθώς εργάτες σε εργοστάσια και οικοδομές επέστρεψαν σήμερα στην εργασία τους.
Από σήμερα η Ιταλία θα επιτρέψει το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων παιδικών ρούχων.
Αποφασίστηκε, επίσης, η επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με επισκευές, όπως υδραυλικά. Ακόμη, επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικών υπολογιστών και χονδρέμποροι χαρτιού μπορούν να εκκινήσουν και πάλι τις εργασίες τους.
Πιο αναλυτικά στην Ισπανία επιστρέφουν στις εργασίες τους εκτός από τους εργάτες και όσοι εργάζονται στην απολύμανση, στην ασφάλεια, στις τηλεπικοινωνίες και στα τελωνεία.
Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους είναι να μην μοιράζονται εργαλεία, μάσκες και γάντια και να κρατούν αποστάσεις 2 μέτρων.
Μπαρ, εστιατόρια, καφέ και νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.
Στην Ιταλία η γενική απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 3 Μαΐου και μόνο συγκεκριμένα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν. Ωστόσο, στην Ιταλία δεν θα ανοίξουν τα εργοστάσια, ενώ κάποιες περιοχές αρνούνται να δεχτούν το άνοιγμα έστω και των λίγων αυτών επιχειρήσεων.
Η Πολωνία ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα καταστήματα από τις 19 Απριλίου.
Η Τσεχία ανακοίνωσε, επίσης, ένα σχέδιο σταδιακής επαναλειτουργίας καταστημάτων και εστιατορίων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων για να ξαναζωντανέψει μια οικονομία που σταμάτησε να λειτουργεί εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε. Συγκεκριμένα, τα μικρά μαγαζιά θα ξανανοίξουν στις 20 Απριλίου, τα μεγαλύτερα καταστήματα στις 11 Μαΐου και εστιατόρια και εμπορικά κέντρα στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.
Η Ισλανδία ανακοίνωσε σήμερα τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου, αρχής γενομένης από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια. Τα λύκεια και τα πανεπιστήμια, που έχουν κλείσει εδώ και έναν μήνα, θα ξαναρχίσουν μαθήματα, ενώ τα κομμωτήρια και τα μουσεία θα επαναλειτουργήσουν. Αν και θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων, ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν κάθε φορά να συγκεντρώνονται όλοι μαζί θα αυξηθεί στους 50, από 20 που είναι σήμερα. Αντιθέτως, πισίνες, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Στη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ένα σχέδιο για το πότε και το πώς θα ξανανοίξουν τα καταστήματα.
Στην Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ακόμη πει την τελευταία λέξη σε μια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει.
Στο μεταξύ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κορωνοϊού με τους υπουργούς που έχουν άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης, ενώ την ίδια ώρα και οι υπουργοί Παιδείας των ομόσπονδων κρατιδίων θα εξετάσουν συστάσεις της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημόνων Λεοπολντίνα για μια σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα.
Αυτό το μοντέλο της μεγάλης επιστημονικής επιτροπής το εισηγήθηκε σε άρθρο του pronews.gr o νομικός και πρώην διευθυντής αμυντικής πολιτικής του ΥΠΕΘΑ Πολύκαρπος Αδαμίδης και είναι ένα ζητούμενο και για την Ελλάδα.
Πρέπει να υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα.
Αλλά τι ακριβώς προτείνει η ομάδα 26 διακεκριμένων φυσικών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, οικονομολόγων, δικηγόρων, γιατρών, εκπαιδευτικών, ειδικών της πληροφορικής και κλιματολόγων σε 19 σελίδες;
Οι προτάσεις τους είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν σε όλο το πρίσμα της δημόσιας ζωής. Σημαντικό είναι τα τονιστεί ότι οι επιστήμονες εξαρτούν τη χαλάρωση των μέτρων από τρεις παράγοντες: πρώτον, ο αριθμός νέων κρουσμάτων θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί σε κατώτατο επίπεδο, δεύτερον, τα νοσοκομεία να διαθέτουν περίσσευμα δυνατοτήτων ιατρικής περίθαλψης και να έχουν επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό τους και οι πολίτες να τηρούν τα γνωστά μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση της απόστασης και η χρήση μάσκας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.