Την στιγμή που στην ορθόδοξη Ελλάδα κλείνουν οι εκκλησίες και απαγορεύεται στους πιστούς να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου οι πρώην άθεοι κομμουνιστές της Βουλγαρίας δεν τόλμησαν να ακολουθήσουν την ίδια οδό με την ελληνική κυβέρνηση «Γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να πάνε στους ναούς. Είναι απελπισμένοι με πεσμένο ηθικό και έχουν ανάγκη να πάνε στους ναούς».
Έτσι με απόφαση της Σόφιας οι εκκλησίες παρέμειναν ανοιχτές όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και δεν θα κλείσουν καθόλου λόγω κορωνοϊού.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε συκγεκριμένα: «Πολλοί άνθρωποι είναι απελπισμένοι από την κατάσταση και με πεσμένο ηθικό. Έχουν ανάγκη να πάνε στους ναούς. Είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά είμαι έτοιμος να υποστώ τις επικρίσεις. Οι επίσκοποι μου είπαν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεσμένο ηθικό, είναι απελπισμένοι. Για αυτό δεν μπορώ να δώσω μια τέτοια εντολή (να κλείσουν οι εκκλησίες)», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ένας πρώην άθεος κομμουνιστής λοιπόν, όπως και το περιβάλον του κατανόησε την ανάγκη του κόσμου να εξασκήσει την πίστη του σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν το κατάλαβε.
Να σημειώσουμε πως η Βουλγαρία είναι μια χώρα με πληθυσμό 7.000.039 κατοίκων.
Mέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην χώρα 825 κρούσματα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 25 νέα κρούσματα ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει μόλις τους 40.
Αξίζει να πούμε πως και στην Κύπρο ο μητροπολίτης Μόρφου λειτούργησε κανονικά την Κυριακή των Βαΐων.
Θεία Λειτουργία και λιτανεία με πιστούς που κρατούσαν βάγια, παρά τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας που απαγορεύουν τον εκκλησιασμό των πιστών λόγω κορωνοϊού, τέλεσε στο ναό των Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα ο Μητροπολίτης Μόρφου.
Μάλιστα σε αιφνιδιαστικό έλεγχο της Αστυνομίας, ο Μητροπολίτης κάλεσε τους αστυνομικούς να επιλέξουν εάν θα εφαρμόσουν το νόμο του κράτους ή το νόμο του Χριστού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος στο κήρυγμα του.
«Ενώ ελέγαμε το Ευαγγέλιο εισέβαλαν μερικοί ευλαβέστατοι, μάλλον ασεβέστατοι αστυνομικοί…» είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μόρφου.
Μάλιστα ο κ. Νεόφυτος τόνισε ότι θαυμάζει τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ διότι δεν έκλεισε τους ναούς, εν μέσω πανδημίας.
Τόνισε πως “όταν σήμερα κλείνουμε τις εκκλησίες, απαγορεύουμε την θεία κοινωνία και τρομάζουμε τον κόσμο, είναι σα να κλείνουμε τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία”.
Κατά την έφοδο της Αστυνομίας, εντός του ναού εντοπίστηκαν 10 άτομα. Οι 7 φαίνεται ότι υπάκουσαν στις συστάσεις της Αστυνομίας και αναχώρησαν ενώ οι άλλοι τρεις προτίμησαν να παραμείνουν στο ναό και έλαβαν εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ!
Θα σημειώσουμε πως λάθος χαρακτηρίζει και ο Αλέκος Αλαβάνος, ένας αριστερός πολιτικός, την απαγόρευση της περιφοράς του Επιταφίου.
Με ανακοίνωσή του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η περιφορά του Επιταφίου θα μπορούσε να γίνει με έναν ιερέα και οι πιστοί να παρακολουθούν τη λιτάνευση από τα μπαλκόνια.
«Η Πολιτεία οφείλει να είναι στο θέμα του ιού αποφασιστική και αποτελεσματική, αλλά δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος και να μην παίρνει υπόψη τη σημασία της εμψύχωσης του λαού μας», σημειώνει ο κ. Αλαβάνος.
Η δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου:
«Η περιφορά του Επιταφίου είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας. Οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό, στις μυσταγωγίες και τα πανηγύρια για τον Διόνυσο, στις τελετές για τον Άδωνι.
Γιατί τη στερούμε τόσο απόλυτα φέτος από την κοινωνία, όταν, στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε οικογένεια επικρέμαται ο φόβος του πένθους, υπάρχει η μοναξιά, αλλά και υπερίπταται η ελπίδα του λυτρωμού;
Γιατί να μην τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη, έναν νεωκόρο που θα κρατάει μια ανθοδέσμη με βιολέτες, ώστε να διατηρηθεί πλήρως η κοινωνική απόσταση; Και να μπορούν μικροί και μεγάλοι από τα μπαλκόνια να τραγουδούν με την ψυχή τους το “Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου…”;
Και να νιώσει ο λαός μας ότι είναι κοινή η μοίρα σε κάθε μπαλκόνι, ότι αν και απομονωμένοι, είμαστε ο ένας συναισθηματικά δίπλα στον άλλο και θα ξεπεράσουμε μαζί το κακό;
Η Πολιτεία οφείλει να είναι στο θέμα του ιού αποφασιστική και αποτελεσματική, αλλά δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος και να μην παίρνει υπόψη τη σημασία της εμψύχωσης του λαού μας».
Άλλος ένα αριστερός λοιπόν πολιτικός κατανοεί καλύτερα τις ανάγκες του λαού και το πόσο σημαντικό είναι να τονωθεί το θρησκερυτικό του συναίσθημα μετά από εγκλεισμό τόσων ημερών στο σπίτι του και γνωρίζοντας ότι τον περιμένουν πολύ «βάρβαρα» πράγματα όταν βγει έξω.
Ο ελληνικός λαός ξέρει πως παρά τα όσα του λένε, αυτό το οικονομικό «πάγωμα» της χώρας, θα το πληρώσει (πάλι) ο ίδιος και τώρα του στερούν και την πίστη του.
Αρχίζουμε και σκεφτόμαστε και άλλα πράγματα για να μην δεχτεί η κυβέρνηση μια πρόταση όπως αυτή του Αλαβάνου. Ο κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί να σκεφτεί το οτιδήποτε.
Π.χ ότι υπάρχει σχέδιο απομείωσης του θρησκευτικού συναισθήματος των πολιτών και να συνηθίσουν να μην εξασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.