Κλιμακώνεται ξανά η «ένταση» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, έπειτα και από το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Κριμαία, με τις δύο πλευρές να αναλώνονται σε εκατέρωθεν κατηγορίες.

Στην πρώτη περίπτωση το Κίεβο διαμαρτύρεται για αρχαιολογικές ανασκαφές και έργα στην Κριμαία, ενώ στη δεύτερη απαιτεί αιτιολογημένη έκθεση σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού στις ίδιες περιοχές εξοργίζοντας τη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντεπιτέθηκε στις δύο διπλωματικές επιθέσεις του Κιέβου για την Κριμαία και το Ντονιέτσκ, τόνισε πριν λίγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Αυτή την εβδομάδα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επέστρεψε δύο [διπλωματικές] νότες στην Ουκρανία. Στην πρώτη, το Κίεβο διαμαρτύρεται για αρχαιολογικές ανασκαφές και έργα στην Κριμαία. Στη δεύτερη, το Κίεβο ζητά έκθεση σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κριμαία και το Ντονιέτσκ. Τέτοια βήματα της ουκρανικής διπλωματίας δεν παύουν ποτέ να μας εκπλήσσουν», δήλωσε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

«Τη στιγμή που η πανδημία είναι ανεξέλεγκτη στη χώρα και πυρκαγιές καταστρέφουν το Τσερνομπίλ, τα ρωσικά αεροσκάφη επαναπατρίζουν Ουκρανούς πολίτες από τρίτες χώρες, καθώς οι Ρώσοι διπλωμάτες τους βοηθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταβάλλει κάθε προσπάθεια να προκαλέσει την πατρίδα μας με τρομακτικές νότες διαμαρτυρίας», τόνισε η ίδια.

«Φαίνεται ότι οι ουκρανικές αρχές ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν», συνέχισε.

«Πρώτον, έκοψαν από την Κριμαία την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, μπλόκαραν κάθε πρόσβαση στο Ντονιέτσκ και στη συνέχεια ζητούν τον λόγο από τη Ρωσία σχετικά με το πώς προστατεύει τους ανθρώπους αυτών των περιοχών από την λοίμωξη του κορωνοϊού. Είναι πραγματικά πολύ αστείοι σε αυτό το σημείο», συνέχισε η ίδια.

Η κ.Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι «το Κίεβο έχει τη δυνατότητα άμεσου διαλόγου με το Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ, σε περίπτωση που οι ουκρανικές αρχές ανησυχούν πραγματικά για την υγεία των ανθρώπων που ζουν εκεί».

«Το ζήτημα της ταυτότητας της Κριμαίας έχει κλείσει», υπογράμμισε η ίδια.

«Η Δημοκρατία της Κριμαίας και η πόλη της Σεβαστούπολης επανενώθηκαν οικειοθελώς με τη Ρωσία το 2014. Όλες οι νότες διαμαρτυρίας σχετικά με τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης για την άσκηση της κυριαρχίας επί της χερσονήσου της Κριμαίας, είτε πρόκειται για επισκέψεις υπαλλήλων, κατασκευή υποδομών, συμπεριλαμβανομένων αρχαιολογικών ανασκαφών ή εκλογών, αφορούν την Ρωσία και οι νότες τους Κιέβου επιστρέφονται πίσω λόγω απουσίας λόγων προς απάντησή τους», κατέληξε η ίδια.

Η Ουκρανία μαζί με την δύση δεν θεωρούν ως τελεσίδικη την κατάσταση στην Κριμαία και ετοιμάζουν να ανοίξουν νέο μέτωπο στην περιοχή και την Α. Ουκρανία υποστηρίζουν ρωσικές πηγές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάτι τέτοιο όμως θα έχει επιπτώσεις στην ΕΕ και γενικότερα στην Ευρώπη και μπορεί να φέρει πολεμικές συγκρούσεις μεγάλης έκτασης με απροσδιόριστα αποτελέσματα στην περιοχή μας.