ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Βούλγαρος ευρωβουλευτής: «Θα ασκήσουμε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ αν δεν υπάρξει συμφωνία»

Βούλγαρος ευρωβουλευτής: «Θα ασκήσουμε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ αν δεν υπάρξει συμφωνία»

Όπως τόνισε ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής, Αντρέι Κοβάτσεφ, στο τραπέζι είναι το να ασκήσει βέτο η Σόφια στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι δύο χώρες δεν συμφωνήσουν για τα ιστορικά ζητήματα.

«Η Βουλγαρία θα ασκήσει βέτο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν συνεχίσουν τις εργασίες τους οι Κοινές Επιτροπές των δύο χωρών για ιστορικά ζητήματα και δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τα αμφιλεγόμενα θέματα», δήλωσε χαακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντρέι Κοβάτσεφ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ευρωβουλευτής, η προσωπικότητα του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ, του οποίου η καταγωγή προκαλεί διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, θα έπρεπε να ενώνει τις δύο πλευρές.

«Τα γεγονότα του παρελθόντος συνδέονται με την πραγματικότητα. Η δημιουργία μιας ψεύτικης και απολύτως απαράδεκτης ερμηνείας της ιστορίας τα Σκόπια δεν μπορεί να αποτελέσει βάση της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοβάτσεφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Ευρώπη».

Υπενθύμισε δε ότι είναι απαραίτητο να καταλήξουν οι ηγεσίες των δύο χωρών σε μια συμφωνία για τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, η Βουλγαρία προτίθεται να ασκήσει βέτο σύμφωνα με τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017.

«Δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχει η απόφαση της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, υπάρχει η απόφαση του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων. […] Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, έχουμε ενημερώσει τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολύ καιρό. […] Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να ενταχθεί (σ.σ. στην Ε.Ε.) με αλήθεια και όχι με παραποίηση», δήλωσε ο Κοβάτσεφ.

Η Βουλγαρία δεν θα ασκήσει βέτο εάν σημειωθεί πρόοδος στις εργασίες των Κοινών Επιτροπών, σημείωσε ο ευρωβουλευτής.

«Απαιτείται πρόοδος στο ζήτημα της ιστορικής παραποίησης, σχετικά με τον Βούλγαρο Γκότσε Ντέλτσεφ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Προκαλεί εντύπωση η παραποίηση των ιστορικών πηγών και γεγονότων στα οποία βασίζεται η Συνθήκη Καλής Γειτονίας», επισήμανε ο Κοβάτσεφ, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία δεν θέλει το θέμα να φτάσει μέχρι τέλους, μέχρι την άσκηση βέτο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξή της στο 3ο Κανάλι της Βουλγαρίας ότι «η Σόφια πάντα θα υποστηρίζει τα Σκόπια», όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έχουμε συμφέρον να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να σταματήσουν τις πρακτικές τύπου Γιουγκοσλαβίας από την εποχή του Τίτο. Είναι συμφέρον να αναγνωρίσουν την ιστορία και ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε και εμείς την πραγματικότητα. Είναι αμοιβαίο συμφέρον», είπε η υπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.