ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κίμπερλι Γκίλφοιλ: Στα ελληνικά μεταφράζετε «Δεν υπάρχετε»...
prodeals

Μ. Τζόνσον: «Θα τηρήσουμε τα μεταναστευτικά δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ»

Μ. Τζόνσον: «Θα τηρήσουμε τα μεταναστευτικά δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ»

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι θα τηρήσει τον λόγο του για τα μεταναστευτικά δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, ενώ δήλωσε ότι ο νόμος για την ασφάλεια «κατάφωρη παραβίαση» της Συνθήκης του Χονγκ Κονγκ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιβολή του νόμου ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ είναι μια «ξεκάθαρη και κατάφωρη» παραβίαση της Κοινής Διακήρυξης του 1984 και ότι το Λονδίνο θα προσφέρει σε περίπου 3 εκατ. κατοίκους της πρώην βρετανικής αποικίας ένα δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού και χημικών και συνέλαβε σχεδόν 200 ανθρώπους καθώς οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, αψηφώντας τη σαρωτική νομοθεσία για την ασφάλεια που εισήγαγε η Κίνα και που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχει στόχο να καταπνίξει τις διαφωνίες.

«Η ενεργοποίηση και επιβολή αυτού του νόμου εθνικής ασφάλειας συνιστά ξεκάθαρη και κατάφωρη παραβίαση της Σινοβρετανικής Κοινής Διακήρυξης», είπε σήμερα στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα τηρήσει τη δέσμευσή της να προσφέρει στους κατόχους Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου στο Χονγκ Κονγκ ανοίγοντας το δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας -επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν περίπου 350.000 κάτοχοι διαβατηρίων ΒΝΟ, ενώ σχεδόν 3 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθούν.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η Βρετανία «θα ανταποκριθεί στις ευθύνες της προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ»

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι: το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τον λόγο του, θα ανταποκριθεί στις ευθύνες του προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Ράαμπ στο Κοινοβούλιο. «Μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω ότι θα προχωρήσουμε για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις για όσους έχουν καθεστώς BNO», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτοί που έχουν τέτοιου είδους καθεστώς θα τους χορηγηθεί περιορισμένη άδεια πέντε ετών στη Βρετανία προκειμένου να εργαστούν ή να σπουδάσουν. Μετά από αυτό το διάστημα, θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης (settled status) και μετά από επιπλέον 12 μήνες με αυτό το καθεστώς να καταθέσουν αίτηση για υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπάρξουν ποσοστώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ διασφαλίζεται βάσει της αρχής «Μια χώρα, δύο συστήματα» που προβλέπεται στη συμφωνία του 1984, η οποία υπογράφηκε από τον τότε Κινέζο πρωθυπουργό Ζάο Ζιγιάνγκ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ. Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα την 1η Ιουλίου του 1997 ύστερα από περισσότερα από 150 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.