Σε «Βατερλό» και νέο βαρύτατο πέμπτο μνημόνιο, οδηγείται η χώρα καθώς οι χώρες του Βορά περνούν την δική τους «γραμμή» με βάση την οποία τα επιχορηγούμενα χρήματα στις οικονομίες της ΕΕ που επλήγησαν από την πανδημία, από πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ πέφτουν στα… τριακόσια ενενήντα και αυτό αν το θέλουν, διότι θα πρόκειται περί νέας προτάσεως που θα πρέπει να αποδεχτούν.
Οι ίδιες απαιτούν επιχορηγήσεις μονάχα 250 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Η Σύνοδος κορυφής θα συνεχιστεί και το απόγευμα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα και το ποσό των επιχορηγήσεων “πέφτει” σε σχέση με τα δάνεια που θα πάρουν τα κράτη μέλη και ειδικά οι χώρες του Νότου.
Δάνεια όμως από την ΕΕ όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, καθώς σαν κοινωνία το ζήσαμε για δέκα συναπτά έτη.
Με απλά ελληνικά τα 32 δις που έλπιζε να πάρει η κυβέρνηση πλέον είναι όνειρο «θερινής νυκτός». Σημασία πλέον θα έχει πόσα χρήματα θα επιχορηγηθούν και πόσα δίνονται με μορφή δανεισμού.
Θα ακούσουμε τα γνωστά: Υπάρχει ανάγκη για συμφωνία, της οποίας όμως τις συνέπειες θα τις δούμε στα αμέσως επόμενα δύο χρόνια με το νέο κύμα νεόπτωχων που θα κατακλύσει τη χώρα.
«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα», πρόσθεσε ο Λεμέρ.
«Είναι το μέλλον της Ευρώπης στον 21ο αιώνα που διακυβεύεται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) και η (Γερμανίδα) καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν έχουν σταματήσει να μάχονται ώστε να γίνει κατανοητό το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Λεμέρ.
Αναφερόμενος στις Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία, ο Γάλλος υπουργός ευχήθηκε «αυτές οι χώρες να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εθνικά τους συμφέροντα για να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα γενικό, ευρωπαϊκό συμφέρον το οποίο είναι να έχουμε δικές μας τεχνολογίες, τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τη δική μας τεχνολογία για αυτόνομα οχήματα».
«Αν δε βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την οικονομική κρίση συσπειρώνοντας τις δυνάμεις μας, έχοντας αυτά τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν στις οικονομίες μας να επανεκκινήσουν, θα καθυστερήσουμε τόσο πολύ που δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε ποτέ το κενό», προειδοποίησε ο Λεμέρ.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά 500 δισεκ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια, όμως οι βόρειες χώρες και η Φινλανδία επιθυμούν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισ.
Γαλλία και Γερμανία είναι διατεθειμένες να πέσουν έως στα 400 δισ., ποσό εξακολουθούν να θεωρούν πολύ υψηλό.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει σήμερα το ποσό των επιχορηγήσεων να περιοριστεί στα 390 δισ. ευρώ.
To επιβεβαίωσε πριν από λίγο και η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ.
«Χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή τουλάχιστον είναι δυνατή μια συμφωνία» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η πρόταση για επιχορήγηση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλε η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο «ώθησαν τα πράγματα για ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση».
Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των επιχορηγήσεων» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ (η τελευταία υπό συζήτηση πρόταση είναι 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων)».
«Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση» συνέχισε η Μέρκελ. «Ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικές προσπάθειες. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και ελπίζω πως το υπόλοιπο χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί από εμάς – κάτι που δεν θα είναι εύκολο»
Για να μην τα πολυλογούμε: Δεν θα είναι 250 δισ. ευρώ τα χρήματα των επιχορηγήσεων, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι ούτε 390 δισ. ευρώ θα είναι.
Αρκεί να προσθέσουμε πάντως ότι ακόμα και τα 500 δισ. ευρώ, που δεν θα τα δούμε ποτέ, ήταν πολύ λίγα για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις οικονομίες.
Πόσο μάλλον για την Ελλάδα που το 1/5 της οικονομίας εξαρτάται από τον τουρισμό και το 1/4 των εργαζομένων της δουλεύουν στον τουρισμό, δηλαδή… καληνύχτα.
Στο μεταξύ όμως, όλως τυχαίως στην εγχώρια ειδησεογραφία όλοι ασχολούνται ετεροχρονισμένα με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης γιατί κάπως θα πρέπει να «χρυσωθεί» το «χάπι» όταν προκύψει συμφωνία η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί ως καλή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.